Sfârsitul anului 2012 a însemnat si o conventie pentru minerii din Valea Jiului.  La momentul noiembrie 2012 s-a stabilit faptul cã minerii de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului care nu îndeplineau conditiile de pensionare în anul 2018 (anul închiderii tuturor unitãtilor miniere din cadrul SNIM) urmau a fi transferati la Complexul Energetic Hunedoara. Numai cã trecerea timpului a schimbat întelegerile. Conventiile/protocoalele încheiate de-a lungul timpului au fost încãlcate. Putine dintre întelegerile parafate au fost respectate. Între timp, Complexul Energetic Hunedoara si-a continuat drumul spre dezastru, iar astãzi, la finalul anului 2017, nici nu se pune în discutie preluarea de cãtre CEH a angajatilor de la SNIM care nu îndeplinesc conditiile de pensionare. Chiar si de la CEH oamenii pleacã prin disponibilizare.
“Vã rog sã îmi transmiteti punctul dumneavoastrã de vedere cu privire la Conventia încheiatã la data e 21.11.2012 între Ministrul Economiei, Comertului sI Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Câmpeanu, directorul Complexului Energetic Hunedoara, directorul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului si liderul Sindicatului Muntele, Nica Petre, conventie ce prevedea cã salariatii de la SNIMVJ ce nu vor îndeplini conditiile de pensionare la 31 decembrie 2018 vor fi preluati în cadrul Complexului Energetic Hunedoara”, îl întreabã, în scris, senatorul PNL, Carmen Hãrãu pe ministrul Energiei, Toma Petcu.
Si Complexul Energetic Hunedoara va face disponibilizãri pânã la finalul acestui an. Circa 500 de angajati urmeazã sã îsi piardã locurile de muncã pânã în luna decembrie.
Monika BACIU