Inspectorii ISU vor da amenzi cuprinse între 20.000 si 50.000 de lei, începând cu 1 octombrie, celor care detin constructii si amenajãri fãrã avize si/ sau autorizatii privind securitatea la incendiu.
Conform prevederilor legale, punerea în functiune, fãrã obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, a constructiilor si amenajãrilor noi, ori a celor existente la care s-au executat lucrãri de modificare/ schimbare de destinatie atrage dupã sine aplicarea sanctiunilor contraventionale.
Potrivit Agerpres,  IGSU precizeazã cã în primele opt luni ale anului 2017 s-au depus eforturi sustinute pentru solutionarea celor 22.969 de solicitãri în vederea emiterii avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu.
“În urma verificãrii documentatiilor tehnice si a lucrãrilor din teren, la nivel national au fost emise 3.643 de avize de securitate la incendiu si 2.086 de autorizatii de securitate la incendiu. De asemenea, în perioada 1 ianuarie — 31 august a.c., inspectorii de prevenire au derulat 27.717 actiuni de îndrumare si control, pe timpul cãrora au aplicat 9.520 de amenzi în cuantum de 12,2 milioane lei”, se aratã într-un comunicat de presã al IGSU. În 2015, dupã  incendiul de la Colectiv, inspectorii ISU Hunedoara au aplicat 50 avertismente si 36 amenzi contraventionale, în cuantum de 332.000 lei, iar în cazul a patru operatori economici a fost atunci dispusã mãsura complementarã de oprire a functionãrii. Douã sãli de spectacole din Deva si Hunedoara care au primit doar sanctiuni sau avertismente au fost închise atunci de administratorii acestora, pânã la remedierea deficientelor. Imediat dupã incendiul de la Bamboo, echipele ISU Hunedoara au dat amenzi de aproape 6.000 de lei. Asta, pentru cã locatiile  verificate pe raza judetului Hunedoara, nu aveau autorizatii pentru securitate la incendiu, iar planurile de evacuare ar fi avut defectiuni.
Diana Mitrache