Se trage cortina peste judetul Hunedoara

Sute de hunedoreni pleacã anual din judet. Asa aratã datele Institutului National de Statisticã. În realitate sunt însã mii de locuitori ai judetului care pleacã peste hotare pentru a-si cãuta un rost. Rãmân doar bãtrânii. Hunedoara trage cortina.
Potrivit datelor de la Institutul National de statisticã, în anul 2016, 22.807 romani au ales sa plece definitiv din tarã. Din totalul românilor care au emigrat, 10.007 au fost bãrbati si 12.800 femei. Cei mai multi romani care au parasit tara in 2016 aveau domiciliul in Bucuresti si au fost un numãr 3.634. Potrivit aceleiasi surse, din judetul Hunedoara au plecat în anul 2016, un numãr de 555 de persoane. În ultimii ani, Hunedoara a pierdut mii de locuitori. La ultimul recensãmânt, cel din anul 2011, mai avea domiciliul în judetul Hunedoara un numãr de putin peste 410.000 de persoane.
“La 20 octombrie 2011 populatia stabilã a judetului Hunedoara era de 418565 persoane, din care 214584 femei (51.3%). Fatã de situatia existentã la recensãmântul anterior, populatia stabilã a scãzut cu  67.1 mii persoane (din care, 34.8 mii femei)”, aratã datele Directiei Judetene de Statisticã Hunedoara, la data de 5 iulie 2013, data centralizãrii rezultatelor recensãmântului.
Acelasi document mai aratã cã “umãrul persoanelor plecate în strãinãtate pentru o perioadã de cel putin un an, dar care nu fac parte din populatia stabilã, este de 15.2 mii si, evident, nu cuprinde decât o parte a numãrului de emigranti externi. Sub-înregistrarea semnificativã a fost cauzatã de faptul cã, la momentul critic al recensãmântului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu întreaga familie în strãinãtate si nici nu au existat alte persoane (în tarã) care sã declare informatiile solicitate despre acestia”.
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.