Politicã în bisericã? Deputatul PSD Laurentiu Nistor – membru al Patriarhiei Române

Care este legãtura între politicã si religie? Aparent nu ar trebui sã fie niciuna, însã realitãtile cotidiene contrazic acest lucru. Teoretic, biserica nu se amestecã în rânduielile politice sau invers. În realitate însã, cele politice cu cele sfinte defileazã la brat.
Laurentiu Nistor, presedintele PSD Hunedoara este membru al Patriarhiei Române. Dupã ce s-a lãsat pictat în biserica din satul sãu natal, Nistor a ajuns si  membru al Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit declaratiilor sale de interese, deputatul a ajuns în orânduielile bisericesti în jurul anului 2014. Apartenenta sa la cele bisericesti apare în declaratia de avere din anul 2014. La acel moment, presedintele PSD Hunedoara avea calitatea de membru în Adunarea Eparhialã a Episcopiei Devei si Hunedoarei si în Adunarea Nationalã Bisericeascã. Niciuna din calitãtile de membru nu i-a adus deputatului vreun câstig material, ci poate doar unul spiritual. Laurentiu Nistor a fost membru al celor douã formatiuni bisericesti pânã la începutul acestui an. Din ianuarie a rãmas doar membru al Patriarhiei Ortodoxe Române.
Potrivit Patriarhiei Române, ia decizii importante legate de problemele administrative.
“Adunarea Nationalã Bisericeascã este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române, pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice si patrimoniale. Adunarea Nationalã Bisericeascã este alcãtuitã din câte trei reprezentanti ai fiecãrei eparhii, un cleric si doi mireni, delegati de Adunãrile Eparhiale, pe termen de patru ani. Ei pot fi delegati pentru cel mult douã mandate. Ierarhii Sfântului Sinod participa la lucrãrile Adunãrii Nationale Bisericesti. Presedintele Adunãrii Nationale Bisericesti este Patriarhul. Hotãrârile Adunãrii Nationale Bisericesti devin executorii dupã ratificarea lor de cãtre Sfântul Sinod. Adunarea Nationalã Bisericeascã se întruneste o datã pe an în sedinta de lucru, iar, în caz de necesitate, ori de câte ori este nevoie. Adunarea Nationalã Bisericeascã se întruneste si în sedinte solemne”, aratã www.patriarhia.ro.

Scandal politico-religios înainte de alegerile parlamentare
Anul trecut, în preajma alegerilor parlamentare, Laurentiu Nistor a fost implicat într-un scandal în centrul cãruia se afla chiar Biserica Ortodoxã Românã.
„Când i-am spus lui Înalt Preasfintitul cã dacã nu suntem atenti, România asta se va duce într-o parte, din care nu stii dacã ca mai putea fi readusã cândva, mi-a zis: „aveti dreptate, dar dacã vreti sã mai continuãm despre politicã, sã îmi spuneti din ce partid faceti parte”. Am rãmas chiar surprins. I-am spus cã din PSD fac parte din 1990 pânã acum. M-a pupat si mi-a zis: „sunteti singurul partid care mai puteti salva România si eu o sã le spun la toti colegii mei sã vorbeascã cu oamenii, sã îi îndemnãm sã voteze cu PSD si ALDE””, se auzea în înregistrarea datã publicitãtii în iarna anului trecut.
La acel moment, Laurentiu Nistor a negat faptul cã a discutat probleme politice cu mitropolitul Ardealului. „Nu stiu de ce seamãnã vocea din înregistrare cu vocea mea. Eu m-am întâlnit la Prislop cu Laurentiu Streza, dar nu am vorbit politicã”, a spus la data de 3 decembrie 2016, Laurentiu Nistor, potrivit România liberã. Portretul lui Laurentiu Nistor Portretul sãu a fost plasat, în urmã cu vreo 7 ani,  printre sfinti pe zidurile bisericii ortodoxe din comunã Soimus, judetul Hunedoara. Presedintele PSD Hunedoara a fost primar al comunei Soimus vreme de 18 ani, dupã care a fost ales deputat PSD. Figurã zâmbitoare a deputatului Laurentiu Nistor, fost primar în perioada 1990 – 2008 al comunei Soimus, de care apartine satul Bejan, împodobeste unul dintre zidurile lãcasului, tronând între icoana Înalt Preasfintitului Timotei, Episcopul Aradului, si cea a Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop.

Monika BACIU

5 thoughts on “Politicã în bisericã? Deputatul PSD Laurentiu Nistor – membru al Patriarhiei Române

 • 26 septembrie 2017 at 21:10
  Permalink

  Cat de credincios este domnul Laurentiu Nistor PSD ? Dupa ce valea jiului a votat cu PSD Consiliul Judetean Hunedoara PSD condus din umbra de domnul Laurentiu Nistor uita sa modernizeze asfalteze drumurile judetene din Parang si Campu lui Neag – Valea de Pesti sau drumurile nationale DN 7A spre Voineasa si Transalpina si drumul national spre Herculane .

  Reply
  • 27 septembrie 2017 at 08:11
   Permalink

   Sefu PSD pe judet Laurentiu Nistor va arunca prin oameni lui Bobora si Andronache ceva firnituri de proecte doar pe hrtie pentru valea jiului in an electoral si crede ca va mai prosti cetateni vaii jiului care au votat tot timpul cu PSD iar Deva lor nu au votat cu PSD acolo unde ei dau bani de investitii , nu mai merge PSD-istilor cu minciuna in valea jiului aveti GUVERN si Consiliul Judetean Hunedoara PSD-ist, Nu mai tine cu minciuna in valea jiului , sa va voteze Deva care sunt tot timpul de DREAPTA .

   Reply
 • 26 septembrie 2017 at 22:09
  Permalink

  cum sa pictezi o jigodie din asta in biserica?

  Reply
 • 27 septembrie 2017 at 06:49
  Permalink

  Pai, i se potriveste lui Nistor rolul dublu de politician si membru al Patriarhiei, pentru ca politica si religia au ceva in comun si anume, prostirea populatiei! Populismul si demagogia tractoristului Nistor a atins cote inalte, a prostit si reuseste sa prosteasca in continuare o mare „masa” de oameni. Te crucesti, realmente, pana unde poate duce degradarea umana, cand un om are chipul pictat pe peretii unei biserici!

  Reply
 • 28 septembrie 2017 at 09:17
  Permalink

  Pentru Marius. Gresit prietene cum gandesti .Pentru a ta stiinta i-ti aduc la cunostiinta ca „moaca”respectivului parlamentar vrea sa arata credinciosilor din parohia respectiva cum arata DRACU adicatelea SATANA si nici decum JIGODIA si daca nu crezi vino la o slujba de Duminica in biserica din Soimus si ai sa vezi cum toti credinciosii scuipa pe SATANA adicatelea pe LAURENTIU NISTOR.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *