Sindicatul Solidaritatea Hunedoreanã are o serie de propuneri în ceea ce priveste strategia energeticã a României. Acesta a trimis Federatiei Nationale Mine Energie o serie de propuneri.
“Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, constituit în baza Sentintei Civile nr. 1169/2016 executorie, vã transmite propunerea noastrã privind Complexul Energetic Hunedoara pentru a fi cuprinsã în Strategia Energeticã a României 2016 – 2030, cu urmãtorul continut: Capitolul V.3.3. Capacitatea instalatã si productia de energie electricã Cãrbunele (pag. 80, alin. 1) „Grupurile pe huilã nr. 3 si 4 de la Mintia vor fi mentinute în exploatare pânã în anul 2030. Grupurile pe huilã nr. 5 si 6 de la Mintia vor fi mentinute în exploatare pânã la 30.06.2020 pe baza Planului National de Tranzitie, datã la care functie de situatia din Sistemul Energetic National al României se va decide dezafectarea sau retehnologizarea acestora. Cele douã grupuri (5 si 6) vor suplini grupurile 3 si 4 pe perioada lucrãrilor de reabilitare cerute de normele de protectie a mediului.”, aratã Sindicatul Solidaritatea Hunedoreanã în adresa trimisã FNME.
Sindicalistii de la Mintia au o serie de propuneri si în ceea ce priveste cãrbunele.
“Capitolul V.3.3. Capacitatea instalatã si productia de energie electricã
Cãrbunele (pag. 80, alin. 5 si 6). „În urma restructurãrii CEH, vor rãmâne în functiune grupurile recent modernizate si cele ce vor fi reabilitate / retehnologizate în perioada 2018-2020, în judetul Hunedoara, respectiv cele ale Veolia la Iasi , precum si câteva grupuri mici ale altor operatori. Resursele de huilã din România sunt costisitor de exploatat, ceea ce face improbabilã construirea unor grupuri noi în locul celor retrase, dar existã posibilitatea functionãrii celor existente cu cãrbune din tarã în amestec cu cãrbune de import. Durata de viatã rãmasã a grupurilor existente va depinde de mãsura în care reusesc sã rãmânã competitive în mixul energiei electrice în urma restructurãrilor si sã îsi îndeplineascã obligatiile de mediu”, mai aratã documentul. România nu are nici pânã la acest moment o strategie energeticã.
Monika BACIU