Ministrul Energiei, Toma Petcu, sustine cã programul de iarnã ar putea fi aprobat în sedinta de Guvern din aceastã sãptãmânã.
Prezent la Alba Iulia, demnitarul a dat de înteles cã „toti producãtorii de energie electricã, toti producãtorii de gaze, transportatorii de energie electricã si de gaze, furnizorii de gaze si de energie electricã” sunt pregãtiti pentru o realitate „destul de crunt㔓Am avut sãptãmâna trecutã, miercuri, o sedintã de comandament de iarnã, cu toate cã nu suntem în iarnã, un comandament de iarnã pregãtitor, cu toate autoritãtile, institutiile si companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare si sunt convins cã sãptãmâna care vine, în sedinta de Guvern, vom aproba, pentru prima datã în luna septembrie în ultimii ani de zile, programul de iarnã”, a afirmat, într-o conferintã de presã la Alba Iulia, Toma Petcu, ministrul Energiei.
Ministrul sustine cã programul pentru sezonul de iarnã octombrie 2017 – martie 2018 s-a realizat pe baza unor scenarii sumbre, având si experienta sezonului trecut.
„Am accentuat acest scenariu si l-am fãcut mai negativ. În functie de acest scenariu, am pregãtit, spunem noi, toti producãtorii de energie electricã, toti producãtorii de gaze, transportatorii de energie electricã si de gaze, furnizorii de gaze si de energie electricã pentru aceastã perioadã. Vreau sã spun cã suntem pregãtiti pentru aceastã iarnã cu toate capacitãtile sã functionãm atât pe cãrbune, pe gaz, pe hidro, pe nuclear, pe eolian, atunci când este cazul. Avem capacitatea sã ne producem si sã ne asigurãm energia electricã. Din punct de vedere al înmagazinãrii pe gaze, absolut toate conditiile si toate cantitãtile impuse de cãtre ANRE cãtre operatorii privati sau ROMGAZ, care nu este privat, au fost îndeplinite si chiar depãsite de acesti operatori”, a mai precizat sursa citatã.
Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de o cantitate de 332 de mii de tone de cãrbune. Oficialii CEH spuneau cã aceastã cantitate nu poate fi asiguratã din productia exclusivã a celor patru unitãti miniere, ci va fi nevoie si de import.
Monika BACIU