„Richard al III-lea” deschide stagiunea la Petrosani

Teatrul Dramatic I.D Sîrbu din Petrosani deschide, la sfârsitul acestei sãptãmâni, stagiunea din acest an. Va fi o premierã mult-asteptatã, o piesã de Shakespeare, dar adusã în contemporaneitate de Gelu Badea, regizorul care a revenit pe scena de la noi.
Premiera de sâmbãtã ne va transpune în epoca lui Shakespeare, cu o piesã în versuri si costume inedite, iar actorii spun cã povestea va fi una captivantã pentru toatã lumea. Directorul Teatrului I. D. Sîrbu, Cosmin Rãdescu, cel care are un rol principal, ne-a si dat câteva detalii.
„Deschidem stagiunea 2017 – 2018 cu spectacolul „Richard al III-lea”, iar pe aceastã cale, îi multumim domnului regizor Gelu Badea, un regizor bine-cunoscut în Valea Jiului, pentru cã a revenit la acest teatru, unde a mai fãcut spectacole deosebite, cu un puternic impact la public. E un spectacol greu pentru actori, dar tocmai acest greu îi face pe actori sã iubeascã spectacolul si personajele, pentru cã, în contextul acesta shakespearian, regizorul Gelu Badea a încercat sã traducã problemele actuale si contemporane ale societãtii noastre, nu doar cea  româneascã. Vorbim despre problemele sociale, politice, chiar si economice, cu care se confruntã anumite pãrti ale societãtii”, a spus Cosmin Rãdescu, directorul teatrului I.D. Sîrbu din Petrosani.
Regele este interpretat de Stelian Rosian, care revine si el la teatrul din Petrosani, unde a reputat mai multe succese cu piese precum „Take, Ianke si Cadâr”. „Sâmbãtã se deschide stagiunea si as dori sã spun publicului din Petrosani sã vinã la teatru, deoarece cred cã s-a fãcut o schimbare în acest oras si în aceast teatru si sper sã aibã o surprizã plãcutã. Piesa cu care deschidem este una  frumoasã, de Shakespeare, „Richard al III-lea”, care sper sã vã placã”, ne-a mãrturisit Rosian.
Regizorul Gelu Badea este asistat de mai tânãrul sãu coleg Radu Tudosie, iar pe scenã îi vom vedea pe unii dintre cei mai îndrãgiti actori ai acestui teatru, ca si pe colaboratorii obisnuiti ai institutiei de la noi. Premiera se joacã cu casa închisã si actorii ne asteaptã în salã sâmbãtã de la ora 18,00.

Noua stagiune aduce piese noi si iesiri în lume
Cosmin Rãdescu spune cã teatrul din Petrosani intrã într-o nouã etapã si va aduce pe scenã piese noi, comedii si premiere ce, cu sigurantã, vor fi gustate de public, dar va si scoate teatrul la festivaluri în tarã si peste hotare. În decembrie va fi mai fi urmãtoarea premierã si atunci vom fi în ton cu sãrbãtorile. „Cred cã teatrul din Petrosani a rãmas unul dintre cele mai importante bastioane de culturã si publicul, în general, are nevoie de teatru, de spectacolele acestui teatru si noi nu am dezamãgit pânã acum. Sperãm cã nici de acum încolo si noi chiar suntem pregãtiti sã venim în întâmpinarea publicului cu spectacole care sã se ridice la nivelul asteptãrilor lor. O sã urmeze o comedie în decembrie, dupã „Presul”, de Ion Bãiesu si o sã avem si u n spectacol nou de copii si Horatiu Ioan Apan va monta un text american „Biloxi blues”, un text cu iz cazon, mai ales în contextul militar care ne ocupã asa în ultima vreme”, a spus directorul teatrului I.D. Sîrbu din Petrosani.
De altfel, actorii de aici abia s-au întors din China, unde au reputat un real succes, alãturi de Valeriu Butulescu si acum sunt gata sã plece la festivalurile din tarã. „Iesim mai mult la rampã în teatrul românesc.
Teatrul din Petrosani a fost la Beijing în cadrul unui festival de carte în luna august si am participat la Festivalul National de Teatru de la Turda. O sã mergem duminicã la Oradea, unde participãm cu spectacolul „Alte trei surori”, în regia Antonelei Cornici, la Festivalul de Teatru Scurt, dupã care în 9 octombrie o sã jucãm în Festivalul de comedie de la Galati, cu spectacolul „Un pedagog de modã 9”, în regia lui Daniel Vulcu. Prin asta vreau sã spun cã teatrul din Petrosani va încerca sã spargã barierele acestui spatiu cuprins între orasele Vãii Jiului si vom încerca sã devenim mult  mai vizibili în contextul teatrului românesc”, a adãugat Cosmin Rãdescu.
Si, ca sã nu plece din spatiul autohton, actorii din Valea Jiului sunt gata sã facã un parteneriat si cu institutia de culturã de la Lupeni. „Nu vom uita publicul din Valea Jiului si vom încerca sã organizãm mai multe spectacole si sã face deplasãri în aceastã zonã, la Lupeni. Am avut zilele trecute o discutie cu domnul primar Lucian Resmeritã, în ideea de a crea o stagiune la Lupeni în Palatul Cultural. Sã jucãm acolo spectacole cu regularitate vrem si vom fixa o zi în care sã jucãm pe acea scenã”, a conchis directorul Teatrului Dramatic I.D Sîrbu Petrosani.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *