CEH rãmâne companie de partid?

Complexul Energetic Hunedoara rãmâne o companie de “partid”. Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, condusã de social-democratul Iulian Iancu a stabilit ca societatea energeticã hunedoreanã sã fie exceptatã de la aplicarea Ordonantei Corporatiste. Adicã, managementul societãtii sã fie stabilit tot pe linie de partid.
“PSD voteazã transformarea companiilor de stat în companii de partid. PSD consfinteste nepotismul si neprofesionalismul în companiile de stat care se vor transforma într-o vacã de muls pentru interesele private ale actualei majoritãti parlamentare. Reprezentantii PSD si ALDE din Comisia pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor au fortat cresterea numãrului de companii care vor fi exceptate de la prevederile OUG 109/2011 astfel încât numirile în aceste companii sã nu se mai facã prin concurs transparent, ci prin cadouri politice cãtre camarila de partid. Practic, se continuã politica actualei majoritãti de a trimite oameni de partid în posturi importante din companiile de stat, ocolindu-se orice criteriu de profesionalism. Procedural, Guvernul va putea excepta de acum înainte orice companie îsi doreste printr-o simplã Hotãrâre de Guvern. Simplu ca bunã ziua, îti pui rudele si acolitii unde vrei si când vrei, salariul urias curge, statul pãgubeste si noi rãmânem sã suportãm consecintele dezastrului PSD-ALDE”, aratã deputatul USR, Cristina Prunã, pe pagina sa de socializare.
Deputatul USR atrage atentia asupra pericolului cu care se confruntã companiile de stat.
“Companii importante precum Transelectrica, Complexul Energetic Hunedoara, Cupru Min au fost propuse spre exceptare atât de ‘expertii majoritãtii’ cât si de PNL, numãrul companiilor de stat la care era aplicabil 109 ajungând la peste 30%”,  mai aratã deputatul USR. Au fost solicitate si explicatii pe marginea acestui subiect, însã rãspunsurile au fost tipic politicianiste.
“Explicatiile oferite de conducerea Comisiei si de cãtre reprezentantii actualei majoritãti parlamentare sunt halucinante.

Presedinte Iulian Iancu, deputat PSD, crede cã e normal ca Guvernul sã primeascã puteri discretionare în numirile publice pentru cã în acest fel îsi asumã public performanta acestor companii. La întrebarea mea referitoare la modul în care îsi va asuma concret Guvernul aceste nereusite am primit un rãspuns nervos prin care cui nu-i convine ce se întâmplã cu aceste  companii poate iesi în stradã si sã cearã demisia Guvernului. Lipsa de profesionalism în lucrãrile comisiei au continuat si în ceea ce priveste nevoia unei asumãri a Guvernului pe situatia creatã de exceptãrile de la OUG 109/2011. (…) Pericolul unui astfel de mod de a face politicã este urias. Vreau sã vã reamintesc faptul cã pe lista de exceptii se gãseste si Administratia Nationalã de Meteorologie, care ar trebui sã ne dea explicatii pentru lipsa de avertizãri legate de furtuna care a fãcut ravagii în vestul tãrii. Asadar, vom secretiza numiri, se vor pune oamenii în functii strict pe criterii politice si nu va mai exista nici un fel de control asupra acestor companii din partea publicului si a societãtii civile. Ne-am obisnuit ca statul român sã nu rãspundã la întrebãri legate de performanta sa în domenii cheie, iar astãzi Parlamentul a consfintit în Comisia de Industrii si Servicii cã trãim într-o societate capturatã de o clasã politicã rapace”, mai scrie pe pagina sa de socializare, deputatul USR, Cristina Prunã.
Singurul director al Complexului Energetic Hunedoara selectat în baza Ordonantei Corporatiste a fost Emil Florut, însã acesta a fost rapid îndepãrtat de la cârma societãtii, motiv pentru care acum existã un proces pe aceastã temã.
Monika BACIU

Advertisements

4 comentarii la „CEH rãmâne companie de partid?

 • 20 septembrie 2017 la 19:11
  Permalink

  Acordati bani de investiti la EM Vulcan si EM Livezeni pentru a deveni rentabile sa dam carbune huila nu cum dau cei de la CEO lignit slab calitativ

 • 21 septembrie 2017 la 07:13
  Permalink

  Asa pot sa-si mareasca (fara nicio teama) salariile sefii si lingaii lor,iar de ceilalti ii doare in dos! Asa se fac banii negri la partid! Altfel,de unde bani pt mesele electorale?

 • 21 septembrie 2017 la 15:05
  Permalink

  Tupeu maxim, sfidare pe fata. Asta meritam asta avem.

 • 25 septembrie 2017 la 19:50
  Permalink

  IN TIMP CE MINERII TRUDESC RISCINDU SI VIATA FARA MATERIALE ANUMITE PIPITE DIN CEH CARE FREACA MENTA SI NU NUMAI IN BIROURI PRECUM DOAMNA RATIU SIMONA PRIMESC SPOR DE SUBTERAN 50% FARA SA CALCE NICIODATA PE ACOLO…ALO POLITIA,DNA ,CORPUL DE CONTROL?

Comentariile sunt închise.