Mai multi angajati ai Complexului Energetic Hunedoara îsi vor pierde în acest an locurile de muncã. Conform planului de închidere a unitãtilor, vor fi efectuate concedieri colective. Directorul general al CEH, Viorel Stancu sustine cã existã posibilitatea ca disponibilizãrile sã aibã un efect pozitiv asupra societãtii.
“Este posibil ca disponibilizãrile sã ne afecteze pozitiv. Scad cheltuielile salariale si efortul financiar lunar pentru plata salariilor acestor angajati, iar dacã mãcar o parte dintre aceste persoane vor fi cele care au un aport redus s-ar putea sã nu se simtã în activitatea de productie lipsa lor, ci numai sã ne ajute din punct de vedere financiar, ca în fiecare lunã sã scãdem efortul”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Disponibilizãrile ar urma sã fie realizate în douã transe, mai spune directorul general.
“Estimãm cã în luna decembrie se va pleca într-una sau douã transe, dar luna decembrie va însemna ultimele zile de preaviz pentru lucrãtorii care vor pleca cu disponibilizare. Criteriile se vor stabili împreunã cu sindicatele. Sunt câteva criterii generale trecute în contractul colectiv de muncã, dar în urma unui dialog cu sindicatele, cu comisia paritarã se vor stabili niste criterii foarte clare si precise privind persoanele care vor fi disponibilizare”,  a mai spus sursa citatã.
De cealaltã parte, reprezentantii salariatilor spun cã totul depinde de renotificarea privind închiderea minei Lupeni.
“Într-o singurã transã se vor face disponibilizãrile, dar depinde de renotificarea privind închiderea minei Lupeni. Vor fi 490 de disponibilizãri, cât am stabilit în urma negocierilor pentru contractul colectiv de muncã”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Încã nu au fost stabilite criteriile în baza cãrora se vor face disponibilizãrile.
“Încã nu s-a stabilit nimic concret în acest sens. Pânã nu stim exact care este rãspunsul legat de renotificare nu avem niciun criteriu”, a mai subliniat sursa citatã.
Potrivit sindicalistilor, renotificarea privind prelungirea termenului de închidere a minei Lupeni a trecut de Comisia Interministerialã, documentele fiind acum pe masa Ministerului de Finante.
Monika BACIU