Pretul de transport al gunoiului pe ruta Vulcan – Dâlja – Bârcea a fost modificat. Majorarea nu va fi resimtitã de populatie, dat fiind faptul cã modificarea este valabilã pentru perioada ianuarie – 6 martie 2017.

Consiliul Local al municipiului Vulcan s-a întrunit pentru a vota proiectul de “hotãrâre privind aprobarea tarifului pentru transportul si depozitarea deseurilor menajare de pe raza UAT Vulcan la Bârcea”.
“As vrea sã informez Consiliul Local cã în lunileianuarie, februarie si martie s-a redus cantitatea de deseuri de la Vâlcea. Nu mai puteam duce deseurile acolo. Statia de la Deva si groapa ecologicã nu era finalizatã. Efectiv, era o perioadã când nu aveam unde sã depozitãm deseurile. Consiliul Judetean a luat decizia de a face o groapã ecologicã temporarã, la Petrosani. Problema a fost cine gestioneazã aceastã groapã. Noi atunci am primit în Consiliu sã preluãm groapã si sã reusim sã facem aceastã depozitare la Petrosani. Am rãmas doar noi cei care nu reusisem sã transportãm toate deseurile de la groapa de la Dâlja spre Bârcea. Doar o parte am reusit sã transportãm. În timp ce se depozitã la Dâlja a trebuit sã ducem si la Horezu din ele. Pentru transportul deseurilor de la Dâlja pânã la Deva nu a fost stabilit niciun pret. Noi, la Vulcan, când depozitam deseurile nu am avut taxã pentru groapã pentru cã era groapa noastrã. Am solicitat Pregotermului sã facã o analizã a tuturor cheltuielilor pentru transportul deseurilor de la Dâlja pânã la Petrosani, pânã la Bârcea, toate sã le punã pe hârtie. Transferul Vulcan – Dâlja  lei/tonã: 6,07 lei, operator platformã de la Dâlja în masinile pentru Bârcea: 28,15 lei, transportul de la Dâlja pânã la Bârcea: 50,7 lei, si depozitarea pentru cele trei luni de zile în care a fost valabilã acea lege de 85 lei/tonã. Noi am discutat toate aceste probleme, am solicitat costurile sã putem explica fiecare punct, fiecare operatie ca sã nu avem discutii”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Consilierul local, Florin Govor a vrut sã afle dacã noile tarife vor fi resimtite de cetãteni.
“În sedinta extraordinarã din 7 martie am aprobat un tarif de tarnsport si depunere la Bârcea de 84,98 lei/tonã. Au spus la acel moment cã suma aceasta include încãrcarea si transportul pânã la Bârcea a deseurilor care sunt acum la Dâlja, iar acum vãd cã apare un pret separat pe transprot de 50,70 lei, iar depozitarea 85,98 lei. De unde este diferenta aceasta si dacã majorarea aceasta va intra în pretul final al gunoiului?”, a întrebat Florin Govor, consilier independent.
“Acel proiect se aplicã dupã data de 7 martie. Noi, în acest tarif face referire la data de dinainte de 7 martie. Existã o diferentã de pret care rezultã din diferenta de pret acceptatã în contractul de prestãri-servicii al operatorului CMID Bârcea care acum este 85,98 lei/tonã. În aplicatia de finantare si în tot ceea ce am vorbit cu Consiliului Judetean despre pretul deseurilor vorbim despre o valoare maximã de 55,73 lei/tonã. Pânã la desemnarea operatorului final, care se va întâmpla prin licitatie, pretul acceptat de CJH este de 85,98 lei. La solicitarea operatorului, pretul maximal va fi de 55,73 lei. Actualmente, cu toate cã avem un pret de 85,98 lei acolo, iar aici pretul aprobat este de 55,73 lei datoritã faptului cã reducem cantitatea de deseuri sã putem sã ne încadrãm în acel pret de 253 de lei, fãrã sã venim cu majorare. Acest proiect este pentru cantitatea de deseuri pe douã luni si 6 zile. Cantitatea depozitatã din 1 ianuarie pânã în 6 martie este de 1355,12 tone, conform bonurilor de cântar emise”, a explicat Marius Danci, directorul Pregoterm Vulcan.
Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile a tinut sã lãmureascã problema, spunând cã perioada pentru care se aplicã noile tarife este cuprinsã între ianuarie – 6 martie 2017.
“Noi, pânã la aparitia acelei hotãrâri de Consiliu aveam preturile din 2010. acum, trebuie sã plãtim transportul din Vulcan pânã la Petrosani si de la Petrosani pânã la Bârcea, si inclusiv operatiile care s-au fãcut la Petrosani în acel deponeu provizoriu, cele douã luni si 6 zile. Alea au rãmas restante la noi si celelalte localitãti. Trebuie sã lichidãm acel depozit de la Bârcea”, a subliniat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
„Ianuarie, februarie, 7 martie am depus în tomberonul de la Dâlja gunoiul, l-am tinut acolo, acum a venit vremea sã îl transferãm cu acest pret, doar ce este acolo 1355,12 tone, conform bonurilor de cântar”, a mai spus Marius Danci.
Monika BACIU