Noi controverse în ceea ce priveste echipa Luceafãrul Oradea. Aceasta a solicitat administratiei locale de la Petrosani dreptul de a-si disputa meciurile oficiale pe stadionul Jiul. În acelasi timp, oficialii clubului orãdean s-au adresat si Consiliului Local Motru, din judetul Gorj. Ambele consilii locale si-au dat acordul pentru ca Luceafãrul sã îsi dispute meciurile oficiale pe stadionul Jiul, respectiv pe baza sportivã din Motru.
La Petrosani, gratis – momentan, la Motru – pe bani
La Petrosani, consilierii locali au aprobat proiectul de hotãrâre “privind acordul de principiu în vederea desfãsurãrii activitãtilor sportive ( disputarea meciurilor oficiale) de cãtre C.S. Luceafãrul Oradea în incinta Complexului Sportiv Municipal Jiul Petrosani”. Numai cã dacã oficialii Clubului orãdean aleg Petrosaniul, aici meciurile se vor disputa gratis, cel putin pânã în data de 29 septembrie. Proiectul de hotãrâre nu a trecut neobservat. Consilierii locali de la Petrosani nu au fost tocmai multumiti de cererea celor de la Luceafãrul.
“Ei au unde sã joace, nu e problemã ca la Sirineasa, ei joacã la Oradea, pânã în 29 septembrie putem sã facem un contract ca lumea. Contractul sãu forma prin care vor folosi bazã sportivã tot noi va trebui sã o aprobãm în Consiliu”, a spus consilierul local, Mihai Barbu.
„Dacã le dãm acest acord de principiu ei o sã vinã si o sã intre ca si Sirineasa, si iscãm niste discutii. Nu le convine, nu semneazã contractul si pleacã. Am evita niste discutii cã am stii, din start conditiile, si dacã le convine intrã, dacã nu le convine nu intrã. Dacã dãm un acord de principiu ei intrã”,  a completat Dorina Nitã.
De cealaltã parte, consilierul Claudiu Cornea a sustinut cã trebuie sã existe un dialog cu oficialii clubului. Astfel, respingerea acordului de principiu ar fi înlãturat echipa, care oricum joacã la douã capete, spunem noi, bazându-ne pe datele din presa sportivã.
„Diferenta e cã în douã sãptãmâni pânã ne hotãrâm dacã le dãm sau nu, o sã gãseascã un alt loc în care sã îsi desfãsoare activitatea. Nici nu vã imaginati câte orase sunt dispuse sã aibã echipe de diviza a doua pe banii altora. Abia asteaptã foarte multe municipii din tara asta sã aibã echipe de divizia B pe banii altora”, a spus Claudiu Cornea.
Proces mai complex
Echipa de fotbal, Luceafãrul Oradea, nu poate disputa meciurile oficiale pe stadionul Jiul, doar în baza acordului de principiu. Sunt necesare o serie de aprobãri de la Federatia Românã de Fotbal.
“Acordul de principiu este necesar în vederea anuntãrii Federatiei Române de Fotbal asa cum prevãd regulamentul si statutul Federatiei, posibilitatea de a juca într-o altã locatie meciurile oficiale. Acest acord de principiu le trebuie în vederea eliberãrii documentelor necesare primirii licentei de joc pentru Liga a II-a. În momentul acesta se întocmeste contractul de închiriere, si toate celelalte care trebuie sã îndeplineascã nivelul de licentã pentru Liga a II-a. Ãsta este doar un acord de principiu, nu îi ajutã cu nimic, în legãturã cu desfãsurarea jocului, ci este un stadiu incipient în vederea pornirii procedurii de licentiere a echipei de fotbal. Ei sunt licentiati unde joacã, pentru terenul acesta nu sunt licentiati. Cine stie dacã noi avem pilonul de securitate pe care cei din Liga a II-a îl cer. O comunitate cã Valea Jiului nu îsi poate permite o echipã de Liga a III-a, iar altii pe banii lor vin folosind bazã sportivã de aici si dau spectacol fotbalistic de Liga a III-a si Liga a II-a, eu spun cã nu ar trebui sã conditionãm ceva ce suportã ca si cheltuialã altul. În ceea ce ne priveste pe noi, aveti dreptate, toate pânã la un punct, pentru cã Hotãrârea de Guvern 1099/2003 care a dat prin transfer de proprietate, Complexul Sportiv Jiul Petrosani Consiliului Local Petrosani spune clar cã este obligat sã punã la dispozitia desfãsurãrii competitiilor în conditii de antrenament si competitie. De aici încolo sunt o grãmadã de pasi care trebuie fãcuti. El nu poate sã vinã sã joace aici pânã nu primeste licentã de joc pentru Liga a II-a. Într-o bazã sportivã pot activa mai multe asociatii sportive, nu este obligatoriu sã fie bazã sportivã a unui singur club. Problema se pune în momentul în care trebuie sã existe un titular de contract pentru furnizarea de utilitãti, si acela este proprietarul complexului sportiv.
Dupã aceea sunt contractele subsecvente încheiate între proprietar si cei care desfãsoarã activitatea si stabilesc exact principiile pe care fiecare plãteste. Fie este sub formã pausalã, fie este sub formã contorizatã, dar asta vom stabili ulterior”,  a spus consilierul local, Petre Drãgoescu.
Consilierul local, Dorina Nitã a subliniat importanta unui contract, în baza cãruia echipa de fotbal din liga a II-a sã plãteascã anumite taxe.
“Dacã noi dãm acordul de principiu, eu m-as bucura sã vinã aici, sã joace cât mai multi pentru cã cei din Valea Jiului ar avea ocazia sã meargã la fotbal. Plecând de la precedentul cu Sirineasa, putem face cumva sã nu intre pânã nu stabilim câti bani ne dau, ca sã nu existe discutii”,  a spus Dorina Nitã.
Mai în glumã, mai în serios, Valeriu Butulescu le-a spus colegilor consilieri cã nu ar fi multumiti nici dacã la Petrosani ar juca echipe mari, precum FC Barcelona sãu Real Madrid.
“Eu înteleg cã un acord de principiu este un mod civilizat de a agrea aceastã idee, nu naste consecinte juridice. Dacã cineva crede cã în baza unui acord de principiu, Luceafãrul va da nãvalã pe teren, este într-o mare eroare. Amânând un acord de principiu, în ideea în care nu suntem foarte solicitati la capitolul acesta, vine cineva si acum începem sã gãsim sau sã inventãm motive sã amânãm, ca si cum ar fi o avalansã de solicitãri. Vine o echipã importantã. Asteptati sã vinã FC Barcelona, Real Madrid? De ce sã amânãm acest acord?”, a spus Valeriu Butulescu.

Baza sportivã – concesionatã
Secretarul Primãriei municipiului Petrosani, juristul Adrian Negoe a mentionat cã varianta optimã pentru utilizarea bazei sportive ar fi ca aceasta sã fie scoasã la licitatie. Clubul Sportiv Municipal Petrosani are sectii care îsi desfãsoarã activitatea la Complexul Jiul, astfel cã în baza unui contract s-ar stabili drepturile si obligatiile tuturor celor care folosesc bazã sportivã.
“Este vorba de un acord de principiu, însã ne-am gândit foarte serios la solutia de viitor, pe care eu cum o vãd nu poate fi decât concesiunea prin licitatie publicã. Este vorba de complexul sportiv care este un bun aflat în domeniul public si pentru care existã Ordonanta de Urgentã 54/2006, cu norme de aplicare, încât viitorul va fi concesionarea complexului, sper sã si vinã cineva, dar solutia asta va fi. Concesiune prin licitatie publicã, cu plata unei redevente anuale, si sã înscriem în contract drepturile CSM-ului, dreptul juniorilor de a juca, al celor de la atletism de a alerga pe pistã, de a lãmuri clar plata utilitãtilor si toate aceste lucruri”, a spus juristul, Adrian Negoe.
Stadionul nu suportã douã meciuri oficiale, pe sãptãmânã. Spune consilierul local, Petre Drãgoescu, cel care are cunostinte sportive.
“Este o problemã pe care nimeni nu o spune sau pe care nimeni nu o cunoaste. Suprafata de joc a terenului central nu va suporta douã meciuri oficiale în aceeasi sãptãmânã pentru cã apanajul acestui teren este compromis din 1989, suprafata este buretoasã si necesitã un efort sporit de consum de consum de energie. În perioada de varã, i-a pãcãlit un pic la ochi si la picioare pe cei care au venit si s-au uitat la gazon. Imediat vine perioada rece si întotdeauna s-a vorbit ca în complexul sportiv Jiul Petrosani, terenul de zgurã sã fie amenajat cu un gazon sintetic, pentru cã terenul cu gazon nu rezistã un sezon întreg. Ar fi bine sã vinã sã joace, dar la Liga a II-a deja vorbim de jucãtori cu experientã, care au niste pretentii în ceea ce priveste suprafata de joc. 45 de minute cât are o reprizã, la pauzã abia vor reveni pe gazon. Asa cã, s-ar putea sã vinã, sã vadã si cum au venit sã si plece”, a mai spus consilierul Petre Drãgoescu.
În cele din urmã, hotãrârea a fost adoptatã cu 13  voturi,,pentru”, 2 voturi ,,împotrivã”  si 1 ,,abtinere”. Numai cã Luceafãrul Oradea joacã la douã capete. Oficialii clubului au solicitat si Primãriei Motru dreptul de a folosi bazã sportivã. La fel ca la Petrosani, consilierii locali si-au dat acordul, numai cã pentru meciurile jucate a fost stabilitã deja si o taxã. Consilierii locali din Motru si-au dat miercuri acordul pentru ca echipa de Liga a II-a Luceafãrul Oradea sã joace meciurile de pe teren propriu pe stadionul din localitate.
„Proiectul a fost adoptat în sedinta de miercuri. Conditiile sunt aceleasi ca si pentru Pandurii, o chirie lunarã de 50 de euro si sã-si suporte utilitãtile”, a spus Gigel Jianu, primarul din  Motru, potrivit pandurul.ro.Rãmâne de vãzut care bazã sportivã o va alege echipa de fotbal din Liga a II-a, Luceafãrul Oradea.
Monika BACIU