Ziua Muntelui, cu gândul la Parâng

Pe 14 septembrie sãrbãtorim, în România, „Ziua Muntelui”. Cel putin asa stabileste o Hotãrâre de Guvern din 2002.
Astãzi însã, autoritãtile din Valea Jiului au omis complet sã organizeze vreun eveniment special, pentru ceea ce, în urmã cu 15 ani, guvernantii încercau sã atragã atentia. Ziua a fost aleasã pentru a ne apleca  asupra problemelor si potentialului pe care îl prezintã zonele montane. Totusi, la finele sãptãmânii are loc un eveniment cu care Valea Jiului va marca Ziua Muntelui.
„Noi nu avem ceva special pregãtit, dedicat acestei zile, dar, printr-o fericitã coincidentã, la sfârsitul sãptãmânii, la Petrosani se organizeazã un concurs de alergare montanã, care va uni orasul de Vârful Cârja de muntii Parâng, deci e un bun prilej de a serba si Ziua Muntelui, cu aceastã ocazie ”, a spus Adrian Mraz, director la Centrul de Informare Turisticã Petrosani.
Centrele de turism sunt locurile cele mai cãutate de turisti, iar cel de la Petrosani a ajuns sã fie vizitat de tot mai multi dintre cei ce ajung prima datã aici. Ei sunt cei care vin si poate chiar revin aici.
„Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, când am avut vreo 500 de turisti, deja am depãsit aceastã cifrã. Avem, la finele lunii august, aproximativ 625 de turisti. Cerintele sunt aceleasi, pentru cã turistii care ne trec pragul ne cer informatii despre Parâng, Retezat, obiective turistice în zonã si în judet, cãi de acces, despre posibilitatea locurilor de cazare. În special, turistii sunt axati pe drumetie montanã. Vin din SUA, toate tãrile Europei. Majoritatea sunt cehi, germani, polonezi”, a adãugat Mraz.
Cu toate cã ne mândrim cu cea mai întinsã suprafatã de pãduri virgine din eco-regiunea carpaticã (250.000 de hectare dintr-un total de 322.000), doar 18% din aceasta are un oarecare statut de protectie, prin faptul cã zonele sunt incluse în arii protejate. Drumetiile pe munti sunt, însã, preferate de toti si, fie ei turisti ori localnici, în zona Vãii Jiului o pot face încã fãrã restrictii.
Diana Mitrache

Un comentariu la „Ziua Muntelui, cu gândul la Parâng

  • 14 septembrie 2017 la 19:56
    Permalink

    Daca ar vrea prin fapte Consiliul Judetean Hunedoara PSD (Laurentiu Nistor) sa dezvolte turismul si in zona vaii jiului unde cetateni au votat tot timpul cu PSD ar moderniza asfalta drumul judetean din Parang , ce sa mai vorbim de Guvernul PSD de drumurile nationale DN 7A spre Voineasa si Transalpina unde cetateni vaii jiului isi rup masinile , de drumul national spre Herculane , de Gara Petrosani . PSD = Mincina pentru valea jiului !!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.