Politistii fac cercetãri într-un dosar privind infractiuni economice, printre cei vizati de perchezitiile desfãsurate la suspecti se aflã si regele Cioabã.
Politistii din Mehedinti, sub coordonarea celor ai Directiei de Investigare a Criminalitãtii Economice a Politiei Române, au efectuat 28 de perchezitii la persoane bãnuite cã ar fi cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro, prin evaziune fiscalã si spãlarea banilor.
Activitãtile se desfãsoarã în judetele Mehedinti, Timis, Arges, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj si în municipiul Bucuresti.
Conform unui comunicat al Politiei Române, din cercetãri a reiesit cã, în perioada 2009 – 2014, reprezentantii mai multor societãti comerciale ar fi creat un circuit infractional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludãrii obligatiilor fiscale.
Cei în cauzã ar fi înregistrat în contabilitatea societãtilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bazã operatiuni comerciale fictive, în valoare totalã de peste 18,4 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA si ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 5 milioane de euro.
Ulterior, prin intermediul societãtilor comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spãlare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societãtilor, pentru disimularea provenientei ilicite a banilor.
Maximilian Gânju