In luna iunie, un proiect de hotarare de vanzare a unui teren din cartierul Aeroport, a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, cu doar o zi inainte de sedinta Consiliului Local Petrosani. Doua nume grele erau implicate in redactarea si sustinerea proiectului – Petre Dragoescu si Marinica Daj. Dupa adoptarea respectivei hotarari s-a vehiculat ideea ca unii consilieri se vor autodenunta pentru ca votasera fara a avea toate documentele anexate bazandu-se doar pe avizele comisiilor si birourilor de specialitate. La o zi dupa ce Cronica Vaii Jiului a tras un semnal de alarma, a aparut si autodenuntul. Acesta figureaza pe ordinea de zi a sedintei de indata de marti, 12 septembrie, pentru revocarea hotararii de vanzare. Daca nu se va indrepta astfel greseala, cei doi consilieri se vor adresa organelor statului.

”Subsemnatii Milu Vladislav si Mihai Barbu (ALDE Petrosani – n.n.), consilieri locali, va supunem atentiei situatia, extrem de paguboasa pentru bugetul local, ivita prin aprobarea Proiectului de hotarare nr. 169/2017, initiat de consilierul Petre Dragoescu si va solicitam sa actionati in consecinta. Mentionam ca proiectul amintit a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a sedintei din luna iunie si, neavand timpul fizic necesar unei temeinice analize, l-am votat in necunostinta de cauza.

In fapt, proiectul propune vanzarea terenului in suprafata de 145 mp, notat in CF 63784 Petrosani, nr. Cadastral nr. 63784, situat in strada Aviatorilor, f.n. cu suma de 24.660 roni fara TVA. In anexele proiectului de hotarare nu figura contractul de concesiune nr. 1973 din 09.09.2013, incheiat intre SPADPP si concesionar, contract pe care noi l-am obtinut abia ulterior votarii lui. Potrivit acestui contract durata concesiunii este de 25 de ani, incepand cu anul 2013.

Prin vanzarea terenului, Primaria Petrosani este privata de suma concesiunii pe urmatorii 21 de ani ceea ce inseamna o paguba in buget de 1.068.480 lei (21 ani x 50.880 lei/an) adica de peste 10 miliarde lei vechi. Mai mult, proiectul de hotarare nu putea fi pus in discutia Consiliului local deoarece petentul nu si-a achitat obligatiile de plata la zi, avand o restanta de circa 21.000 euro iar accesoriile (penalitatile si indicele de inflatie) reprezinta circa 22.000 euro.
Vanzarea terenului cu suma de 24/660 ron fara TVA (adica la cursul zilei, circa 5.480 euro) inseamna suma ce ar fi trebuit sa fie incasata pe o jumatate de an, potrivit contractului de concesiune. Consideram aceasta vanzare ca fiind impotriva intereselor Consiliului local de a avea un buget consolidat pe termen lung si, in acest sens, va solicitam imperativ rezolvarea cu celeritate a acestei paguboase situatii existente in momentul de fata. In cazul in care nu veti actiona cu buna credinta si nu veti remedia efectele produse de acest proiect, nociv din punct de vedere financiar, prin mijloacele juridice care va stau la indemana, ne vom rezerva dreptul de a actiona in continuare dupa cum vom socoti de cuvinta. Inclusiv in a sesiza organele abilitate ale statului sa faca lumina in acest caz cu iz penal. Prin faptul ca, initial, si noi am fost de acord cu acest proiect, ne consideram a fi printre vinovati (s.n.).
In primul rand pentru ca am acceptat discutarea proiectului desi el figura pe o lista suplimentara (fiindu-ne trimis, prin email, in preziua sedintei) si, in al doilea rand, pentru ca nu am solicitat ca respectivul contract de concesiune sa fie atasat documentatiei tehnice, pentru a putea analiza dosarul in cunostinta de cauza. In al treilea rand, recunoastem ca am fost indusi in eroare si de avizele, eliberate in graba, de serviciile juridic si de cadastru. Asteptam sa ne comunicati de urgenta cele hotarate” – scrie in adresa, care este de fapt un autodenunt, inregistrata la Primaria Petrosani, cu nr. 12395/30 august 2017, cu destinatar Consiliul Local al municipiului Petrosani.

Pe ordinea de zi a sedintei de indata de marti, 12 septembrie, figureaza si proiectul de hotarare care propune anularea hotararii de vanzare a respectivului teren, despre care cotidianul nostru, Cronica Vaii Jiului, a atras atentia – vezi aici http://cronicavj.ro/wp/?p=65386 – ca lucrurile nu par a fi in regula, dar hotararea adoptata conditiona contractul de vanzare-cumparare, care s-ar fi incheiat la momentul platirii datoriilor de concesiune. Hotararea a fost adoptata in luna iunie in baza unei cereri, prin avocat, a lui Mihai Alexandru Codreanu, o cerere motivata ambiguu, pe alocuri mincinoasa, pe altele cu scopul de a induce in eroare invocandu-se Constitutia in cauza fiind vorba de cu totul altceva etc., plus avizele favorabile ale comisiilor Consiliului Local si, fireste, cele ale birourilor de specialitate ale primariei.

La acel moment era o oarecare vanzoleala printre consilieri pentru ca rasuflase ideea unui autodenunt (in Cronica Vaii Jiului semnalul de alarma a fost dat in 29 august, iar ”autodenuntul” a fost inregistrat la Primarie in data de 30 august) al unor consilieri si iata ca acesta a venit. Singurul consilier care a votat impotriva acestei hotarari a fost Cludiu Cornea, de profesie avocat.
Daca se merge, prin absurd, la o sesizare a organelor de ancheta, teama care exista printre unii salariati ai Primariei Petrosani va fi probabil la cote maxime…

Ileana Firtulescu