Animalele sãlbatice pun în pericol vietile oamenilor care trãiesc la poalele muntilor Parâng. O gospodãrie a fost atacatã, la finele sãptãmânii trecute de trei ursi uriasi. Animalele au coborât pânã în sat si au fãcut prãpãd. Oamenii spun cã de trei ani de zile sunt terorizati de ursi.
Mucenic Rusu, locuieste pe Sãlãtruc, iar sâmbãta trecutã a rãmas fãrã niciun stup de albine, dupã ce ursii au dat atacul. Bãrbatul spune cã este terorizat de animale de ani de zile, dar acum, dupã acest atac, nu mai are nicio albinã, desi initial avea mii de insecte în prisaca sa.
„De mai multe ori au  venit si anul acesta. Acum douã sãptãmâni au venit din nou si aproape în fiecare noapte vin ursii. Acum m-a sunat un cioban din pãdure de sus, cã i-a vãzut cã vin în jos. Era cu oile când a vãzut ursii. Vin noaptea mereu. Mi-au stricat într-o noapte doi stupi, apoi alti trei, si anul trecut 15, iar acum doi ani 8. Mai am un singur stup, iar albinele sunt zãpãcite si le-am adunat de pe jos”, ne spune disperat Mucenic Rusu, unul dintre localnicii de pe Sãlãtruc, o comunitate aflatã foarte aproape de oras.
Oamenii au cerut sprijin autoritãtilor, însã, nimeni nu i-a lãmurit ce ar putea sã facã.
„Am sunat si la politie si au venit si jandarmii. Dar au ridicat din umeri, cã nu au ce sã ne facã. Nici noi nu mai stim ce sã facem. Suntem toti expusi, suntem în pericol. Si acum douã seri au venit la noi în curte la ora 21,00. Cu 10 minute luasem berbecii, cã altfel mi-i prindea. Mi-e fricã.  Stau noaptea pe aici si îmi tremurã picioarele. Politistii  au stat 10 minute si au plecat, cã au zis cã nu au ce sã îmi facã”, sustine disperat proprietarul stupilor distrusi.

Omul a fost trimis de la Politie, la jandarmi, apoi la fondul de vânãtoare si înapoi  la primãrie. Toti spun cã nu au competente, iar cei din primãrie îl sfãtuiesc sã facã acum o cerere, pentru a primi mãcar o despãgubire.
„Am auzit de acest caz si mentionez cã, în 24 de ore, cel pãgubit poate depune o reclamatie la noi, la primãrie. Noi constituim acea comisie care analizeazã, împreunã cu cei de la Mediu, si cu toti factorii responsabili, situatia, dupã care trimitem sesizarea la Guvernul României, pentru pagubele materiale. În acelasi timp, noi sesizãm si Ministerul Mediului, pentru cã ei, dacã cred cã este necesar, pot da autorizatie pentru împuscarea acelor ursi, dacã, repet, este necesar. Dar noi nu avem atributii în acest sens”, a precizat  Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Oamenii sunt mereu terorizati de ursi în acest loc si, mai grav, este faptul cã animalele sãlbatice s-au învãtat cu comunitatea, stiu cã acolo gãsesc de mâncare si coboarã zilnic. Le-au distrus pomii, livezile cu fructe, iar localnicii se tem cã acum le vor mânca si animalele, ori, mai rãu,  vor fi chiar ei atacati.  Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu a semnat, în 31 august, ordinul privind cota de interventie pentru 140 de ursi. Conform acestuia, 140 de ursi ar putea fi relocati si/sau împuscati. Numãrul carnivorelor mari, cum sunt ursii, depãseste 7.000 de capete în tara noastrã.
Diana Mitrache