Productia de cãrbune de la Complexul Energetic Hunedoara nu este suficientã pentru a asigura stocul necesar în perioada iernii. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Energiei, CEH ar  trebui ca pânã în data de 15 noiembrie sã aibã un stoc de de cãrbune de 332 de mii de tone.
Conducerea societãtii spune cã aceste rezerve vor fi constituite cu huila de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului, dar si cu cea din import.
“S-a întocmit acel program de iarnã, este afisat pe site-ul Ministerului. Partea noastrã pe stoc de huilã este unul pe care îl putem asigura din productie internã, productie de la Societatea Nationalã de Închideri Mine si prin cumpãrare de cãrbune”,  a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.  Acelasi document al ministerului aratã cã CEH ar trebui sã producã 164.600 mii de Gcal energie termicã în perioada 15 Noiembrie 2017 – 15 Martie 2018. Pentru a avea cãrbunele necesar CEH a recurs la importuri. Anul acesta, societatea a fost „ajutatã” si de cererea mai de pe piata de energie.
“A fost cerere pe piata de energie, preturile ne-au ajutat pentru cã am putut relaxa relatiile comerciale cu furnizorii, suntem cu plãtile apropiate de termele de platã cu furnizorii care ne asigurã materialele necesare si reusim sã mai plãtim si din datoriile vechi”, a mai spus sursa citatã.  Ministerul Energiei a publicat programul de iarnã în domeniul energetic privind aprobarea mãsurilor pentru realizarea stocurilor de sigurantã ale Sistemului Electroenergetic National în ceea ce priveste combustibilii pentru perioada  sezonului rece si volumul de apã din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnã în domeniul energetic  pentru asigurarea functionãrii în conditii de sigurantã si stabilitate a Sistemului Electroenergetic National în perioada  15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018,  precum si alte mãsuri privind nivelul de  sigurantã si securitate în functionare a Sistemului Electroenergetic National.
Monika BACIU