Cãlãtoria în lumea cunoasterii a debutat, la Petrosani, în Parcul Central Carol Schreter din localitate. Prin joc si joacã, dar si seriozitatea specificã vârstei, elevii au început o nouã cãlãtorie, cea în lumea cãrtilor si a informatiilor.  Clopotelul care anuntã începutul de an scolar a sunat, la Petrosani, în  parcul central Carol Schreter. Asa cum se întâmplã de câtiva ani încoace, deschiderea  festivã a noului an scolar are loc în parc, acolo unde elevii se întâlnesc cu profesorii. Emotiile au fost vizibile, mai ales la cei care pãsesc în clasa pregãtitoare, ori la cei ce ajung sã fie în clasa I, dar nici cei de la liceu, bobocii, nu au fost neglijati.
“E un moment important în viata comunitãtii noastre. În primul rând, vreau sã îi salut pe copiii nostri, pe pãrinti, bunici, pe profesorii nostri si pe toti cei care sunt alãturi de noi în fiecare zi, si aici mã refer la autoritãtile publice locale si la toate institutiile descentralizate care îsi desfãsoarã activitatea pe raza municipiului Petrosani. Este foarte important ca în aceste momente noi sã fim alãturi de copiii nostri, de cei mici care acum încep scoala, dar si de cei care trec într-o nouã etapã a pregãtirii lor. Pentru municipiul Petrosani si pentru administratia publicã localã, în spetã Consiliul Local, problema educatiei este foarte importantã si de fiecare datã am acordat atentia cuvenitã acestui domeniu. Fãrã educatie si fãrã credintã nu poate exista nicio comunitate si nu poate exista siguranta sau certitudinea cã, copiii nostri vor avea un viitor, aici, acasã. Vreau sã îi felicit pe pãrinti pentru efortul pe care îl fac în fiecare zi, cu toate greutãtile care sunt, fie cã vorbim de greutãti materiale sau greutãti spirituale reusim sã trecem cu  ajutorul lui Dumnezeu si cu iubirea nemãrginitã pe care o avem fatã de copiii nostri, sã trecem peste toate si sã mergem înainte”, le-a spus primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, celor prezenti la festivitãtile  dedicate începutului de an scolar.
Copiii, cu totii sunt  speciali, însã existã si învãtãmânt destinat elevilor cu diverse probleme medicale. Si pentru acesti elevi, dar si pentru pãrintii lor, primarul a avut o vorbã care sã le meargã la suflet.
“As vrea sã îi felicit, în mod special, si sã îi apreciez încã odatã pe pãrintii care au copii cu probleme speciale, care sunt copii speciali si de care comunitatea trebuie sã aibã o atentie sporitã”,  a mai spus primarul. Dascãlii sunt cei care cu priceperea si harul lor sunt ghizii elevilor în cãlãtoria  în lumea cunoasterii. Profesorii, educatorii si învãtãtorii sunt cei care deschid portile în aventura numitã educatie.
“Meseria de dascãl nu este o meserie, ci este un har. Dacã nu ai acest har nu poti sã transmiti cunostintele tale, nu poti sã formezi si sã modelezi aceste mici fiinte, care sunt copiii nostri si care din mâna lor pleacã mai departe în momentul în care se terminã scoalã, pleacã în viatã, cu un bagaj de cunostinte foarte importante si cu o bazã solidã în ceea ce priveste viata în general. Vã urez mult succes în anul scolar 2017-2018 si sã învãtãm sã ne bucurãm de fiecare clipã petrecutã alãturi de cei dragi. Sã dea Dumnezeu ca tot anul scolar sã avem zile însorite ca ziua de astãzi”,  a mai spus primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.
Semestrul I al noului an scolar se va derula în perioada 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018, iar semestrul al II-lea între 12 februarie 2018 – 15 iunie 2018.
Vacantele elevilor din toate ciclurile de învãtãmânt sunt programate astfel: vacanta de iarnã (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanta intersemestrialã (3 – 11 februarie 2018), vacanta de primãvarã (31 martie – 10 aprilie 2018) si vacanta de varã (16 iunie – 9 septembrie 2018).
Suplimentar, clasele din învãtãmântul primar si grupele din învãtãmântul prescolar beneficiazã de vacantã în sãptãmâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.
Pentru clasele terminale din învãtãmântul liceal, anul scolar se încheie în 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în 8 iunie 2018.
Monika BACIU