Vremea ploioasã îi salveazã pe cei care trãiesc de pe urma ciupercilor

Când multi dintre ciupercari se gândeau cu groazã la ce o sã punã pe masã la iarnã,  vremea ploioasã din ultima perioadã le-a adus salvarea. Hribii s-au fãcut peste mãsurã iar în weekend, spre exemplu, în pãdurile Vãii întâlneai mai multi oameni decât pe strãzile oraselor.
O varã întreagã au cutreierat muntii si pãdurile din zona Vãii Jiului pentru a-si asigura traiul pe perioada de iarnã, iar seceta le-a luat orice sperantã de a pune ceva deoparte. Nici fructele de pãdure nu le-a adus mai multi bani si când totul pãrea compromis a dat norocul peste ei. Vremea ploioasã de la începutul lunii a fãcut cã recolta de ciuperci sã fie mai mare ca oricând, iar oamenii vor putea recupera ceea ce au pierdut din cauza caniculei.
Duminicã, în pãdurile din Cheile Jietului si pânã la Obârsia Lotrului, spre exemplu, erau sute de culegãtori de ciuperci si zeci de intermediari care asteptau în buza pãdurii pentru a le cumpãra recolta. În ciuda exodului de disponibilizati, recolta se anuntã extrem de bogatã cel putin pânã la mijlocul lunii octombrie.
”Eu sunt din Petrila si am mai fost cu o cunostintã la cules de ciuperci. Pe cinci kilometri am gãsit ciuperci de 140 de lei, în doar câteva ore. Cei care cu asta se ocupã aveau si câte 80 de kilograme strânse. Pãdurea e plinã si de ciupercãri si de ciuperci, sunt mai multi decât pe strãzile din oras ”, a spus Mihai, unul dintre ciupercãri. Oamenii trudesc cât e ziua de lungã pe munti iar unii s-au mutat la baza muntilor. Cei care colecteazã fructe de pãdure si ciuperci spun cã o familie  formatã din patru persoane poate obtine fãrã probleme un salariu mediu lunar, iar într-un sezon (iunie-septembrie) venitul realizat poate asigura traiul pe perioada de iarnã.
Maximilian Gânju

Un comentariu la „Vremea ploioasã îi salveazã pe cei care trãiesc de pe urma ciupercilor

  • 12 septembrie 2017 la 09:06
    Permalink

    Nimeni nu neaga ca se pot face bani din bureti dar articolul dezinformeaza,sau cel putin exagereaza.Nu sunt chiar asa multi bureti in padure,acum doi ani erau,chiar si acum un an dar anul acesta sunt mai putini.E adevarat ca pretul este unul acceptabil si in final se pot face intre 100 si 300 de lei pe zi de cules.Depinde de cat de tanar esti si de cat te tine piciorul.Cei care stau in corturi la Obarsie,da,acestia fac bani cat sa le ajunga si cateva luni din iarna.Acestia urca dealul de doua ori pe zi,cu o mica pauza de odihna.Cei din vale care merg zilnic platesc cate 20 de lei transportul,acestia in mare parte nu reusesc sa adune mare lucru deoarece multi isi cheltuie banii pe bautura cu prietenii stand in birt pana pe la orele 23,fumeaza pachete de tigari cu 17 lei iar a doua zi nu mai au bani nici sa-si plateasca transportul.Merg pe datorie.Nu toti,exista si oameni responsabili.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.