Activistii de la Greeenpeace au protestat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, în fata termocentralei Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara. Activistii de mediu sunt nemultumiti de faptul cã termocentrala continuã sã functioneze, desi nu respectã conditiile de mediu.
“Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa – nu detine autorizatie integratã de mediu si nu respectã limitele de poluare de 4 ani. Desi Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investitiilor menite sã protejeze mediul înconjurãtor si a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru cã functiona fãrã autorizatie integratã de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contraventie si, în prezent, termocentrala functioneazã fãrã nicio problemã, cauzând prejudicii de mediu ireversibile desi nu mai are autorizatie integratã de mediu din 2013. Cerem astfel Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidã a capacitãtilor scumpe si poluante pe cãrbune cu surse de energie curatã, mãsuri de eficientã energeticã, stocare a energiei si interconectarea sistemelor electrice” a declarat Alin Tãnase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.
Mesajul central al actiunii a fost “Stop functionãrii ilegale”, acesta fiind proiectat pe turnul de rãcire al termocentralei. Alte mesaje transmise de Greenpeace România au fost “Functionez ilegal de 4 ani” si “Poluez de mori”.
Potrivit unei analize a situatiei termocentralelor, în România, 15 dintre cele 28 de termocentrale pe cãrbune functioneazã, în prezent, în afara legii.
Greenpeace România a publicat raportul “Starea termocentralelor pe cãrbune din România în 2017”, o analizã a situatiei termocentralelor ce folosesc cãrbunele drept combustibil si (ne)conformarea acestora la limitele de emisii de poluanti în aer.
Cele 15 grupuri care pot functiona doar ilegal sunt instalatii aferente termocentralelor din Bacãu (o unitate), Turceni (2 unitãti), Govora (2 unitãti), Drobeta (4 unitãti), Paroseni (o unitate) si Mintia (5 unitãti). Aceste instalatii nu au capacitatea de a functiona cu respectarea limitelor de emisie prevãzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare, multe termocentrale nu detin o autorizatie integratã de mediu, fãrã de care functionarea este ilegalã. La rândul ei, autorizatia integratã de mediu nu poate fi emisã în pofida solicitãrilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investitii pentru asigurarea conformãrii cu limitele de emisie.
Termocentrala de la Mintia nu are realizate investitiile pentru conformarea la cerintele de mediu. Din acest motiv, în anul 2015, Garda de Mediu a suspendat activitatea termocentralei. Procesul este în faza recursului.
Monika BACIU