Cabintele medicale din cadrul unitãtilor de învãtãmânt sunt la mâna administratiilor publice locale. Nu în toate scolile din Valea Jiului existã astfel de cabinete medicale.

Mai grav este faptul cã în urma unei decizii a celor de la Ministerul Sãnãtãtii acestea au trecut în subordinea administratiilor locale. Aici intervine o altã problemã. Pentru cã aceste cabinete sã îsi desfãsoare activitatea, admonistratiile locale trebuie sã le sustinã financiar. Existã situatii unde administratiile publice nu se implicã, dar extista si exemple bune. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara, e deficit acut de medici de medicinã scolarã.

«În unele localitãti, unii primari sprijinã activitãtile medicilor de medicinã scolarã, în alte localitãti nu sprijinã. Atunci hotãrârea Ministerului a fost hai sã punem medicul de familie sã facã vaccinarea la vârstele de scolarizare. De exemplu la Petrosani, domnul Ridzi i-a ajutat, medicii de medicinã care desfãsoarã activitatea de medicinã de familie si-au desfãsurat activitartea cu plãcere. Sunt alte localitãti unde au refuzat. E deficit mare în tot judetul, în toatã tara”, declarã medicul din cadrul DSP Hunedoara, Stefan Repede.

Asa se face cã în în urma deciziei Ministerului Sãnãtãtii, vaccinurile elevilor nu vor mai fi realizate de medicii de medicinã scolarã, ci de medicii de familie.

”La ultima rectificare a bugetului pe programe s-a modificat calendarul antional de vaccinãri pe anul 2012 începând de la 1 iunie si am avzut cã au fost scosi din acest calendar medicii de medicinã scolarã care îi vaccinau pe copiii scolari. Datoritã faptului cã nu sunt medici scolaristi la toate complexele scolare, desi ar fi trebuit ca un grup de scoli sã aibã medici de medicinã scolarã, nefiind suficienti atunci s-a hotãrât cã medicul de medicinã de familie care îl are pe copil în evidentã sã-i facã vaccinarea la vârsta respectivã. Sunt multi medici care s-au pensionat.. Asta e motivul principal. Asa medicul de familie îsi vaccineazã pacientii lui”, mai spune medicul.

Totodatã, reprezentantii administratiilor locale ar trebui sã se gândeascã la binele elevilor din comunitate si sã aibã în vederea sustinerea cabinetelor medicale scolare. Asta este pãrerea medicului DSP Hunedoara.

”Acest program a fost preluat de primãrie, consiliul local, are are în evidentã scoalã. Ei ar trebui sã se gândeascã cã ar trebui sã existã un medic de medicinã scoala pe mai multe grupuri de scoli fiindcã avem triaj epidemiologic când începe scoala. Asta trebuie sã îl facã cineva. Vin copiii la scoalã si trebuie sã vadã dacã au pãduchi, râie”, conchide Repede.

Conform unei evidente a Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara care dateazã din 13 iunie anul curent, institutia a efectuiat plãti în valoare de 200 de mii de lei cãtre 12 dispensare scolare aflate pe raza judetului Hunedoara.

Raul IRINOVICI