Sute de oameni au venit, la sfârsitul sãptãmânii trecute, ca în fiecare an, la sãrbãtoarea Nasterii Maicii Domnului, la poalele Parângului.  Acolo este biserica al cãrei hram este pomenit în aceastã zi. Micul lãcas de cult a fost neîncãpãtor pentru credinciosii care au ascultat povetele  preotului, la ceas de  sãrbãtoare.
Afarã, momârlanii au încins pirostriile si, mai ales bãrbatii, au pregãtit mâncarea. A fost de post, pentru cã în acest an, Nasterea Maicii Domnului a fost sãrbãtoritã într-o zi de vineri.
„Cã e obicei, am pregãtit pãsat si nu carne de oaie, ci ciorbã de fasole si de varzã, de post. Bãrbatii lucreazã asa cum au fãcut si strãmosii nostri. Femeile ne ajutã cu o zi înainte, dar ne sunt de ajutor si acum, cã asa trebuie. Suntem un colectiv. Facem sã fie lumea multumitã si ne dãm toatã silinta”, a spus unul dintre cei care coordona activitatea la ceaunele ce fierbeau la ora prânzului. Cel care a ctitorit acest lãcas de cult, omul de afaceri Aurelian Serafinceanu spune cã aceasta este dovada cã oamenii locului stiu care le sunt traditiile si tocmai de aceea, la ceas de sãrbãtoare, le-a fost, din nou, alãturi.

„Acum suntem în cel de al XIII-lea an de la inaugurarea acestei sãrbãtori si sper sã o tinem mereu asa, la hramul bisericii, cu o agapã frãteascã pentru toti cei care vin aici.  Anul acesta, poate nu sunt foarte multi, cã e  mâncare de post, dar tot ne asteptãm la 600 de oameni, care sã vinã”, a precizat Aurelian Serafinceanu. Dupã slujbã, toti  credinciosii s-au asezat la mese si au gustat din pomana oferitã de momârlanii locului. A fost un nou prilej de  sãrbãtoare si de adunare câmpeneascã, asa cum, de sute de ani, oamenii locului au fãcut-o, la  bisericile din apropiere.
Diana Mitrache