Contractele din PNDL 2 semnate, rãmân doar pe hârtie?

Au trecut douã luni de când Ministerul Dezvoltãrii anunta care sunt proiectele incluse spre finantare în cadrul Programului National de Dezvoltare Localã, însã contractele nu au fost semnate nici pânã astãzi. Mai mult decât atât, conducerea Consiliului Judetean Hunedoara nu stie când vor fi  semnate contractele de finantare.
“PNDL 2 e un program extrem de util pentru toate UAT-urile. Eu stiu cã rãutãciosii pot sã facã tot felul de comentarii pe PNDL 2, dar el va  continua si se vor semna contracte pe programul acesta. Mie nu mi se pare normal sã critice cineva care nu a avut initiativa sau nu a fãcut mai nimic acum 2-3 ani si pentru cã tu te zbati sã faci ceva, ei nu fac altceva decât sã critice. Nu stiu (când vor fi semnate contractele-n.r.), dar voi stii cu  certitudine la sfârsitul acestei luni”, a declarat Mircea Bobora, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, Adrian David atrage atentia asupra efectelor pe care le pot avea aceste întârzieri.
“În urmã cu o lunã de zile, conducerea PSD, între artificii, sampanie si alte acareturi pe care ni le-au prezentat ostentativ în fatã, au mentionat câteva obiective de investitii care au fost aprobate de Guvernul României pentru finantare. În Uricani mai multe, în Lupeni mai multe, în Petrosani mai putine… Practic, în tot judetul Hunedoara au fost alocati bani pentru acele proiecte. Au fost alocati bani într-o conferintã de presã, în realitate, de o lunã de zile, nu s-a semnat niciun contract! Toatã lumea stã cu documentele pregãtite pentru a fi semnate si asteaptã ca aceste proiecte sã fie finantate. Însã, într-o lunã de zile nu s-a întâmplat nimic! Eu nu zic, poate mai dureazã douã-trei zile si se vor semna. Dar nu asta va mai fi important! Important este cã  s-a pierdut anul 2017 de la finantare! Stiti foarte bine care este stufãrisul legislativ care urmeazã – organizarea licitatiilor, valul de contestatii, multe detalii tehnice de pus la punct. Aceasta va face cã în 2017 nicio lucrare sã nu fie nici mãcar începutã! Atunci cum sã vorbim de PNDL3 si de proiecte grandioase în judetul Hunedoara, când noi n-am început nici PNDL2?! PNDL2 va dura între trei ani si patru ani de zile pentru implementare! Putem trage concluzia cã la Consiliul Judetean Hunedoara se lucreazã samavolnic, autocratic si cu o politicã total netransparentã si mai nou mincinoasã, încercând sã arunce praf în ochii nostri!”, a spus  Adrian David.
Un singur proiect al municipalitãtii de la Petrosani va fi finantat prin Programul National de Dezvoltare Localã si anume “Modernizare drum comunal DC 66A: Petrosani-Dâlja Micã-Dâlja Mare, L=5245 m, Municipiul Petrosani, judetul Hunedoara – 6.467.828,5 lei”.
Orasul Petrila are cele mai multe proiecte incluse în PNDL2. Nu mai putin de opt proiecte ale primãriei au fost aprobate spre finantare în cadrul PNDL.  8.422.269,8 lei au valoarea proiectele aprobate pentru orasul Petrila, si anume Construire Grãdinita cu program normal 5 grupe LONEA-ANA COLDA în orasul Petrila, judetul Hunedoara – 2.087.948 lei, Construire Grãdinita cu program  normal 6 grupe – ID Sîrbu în Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 2.302.745 lei, Asfaltare strada Cãrbunelui, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 275.830,1 lei, Asfaltare strada Dacilor, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 364.470 lei, Asfaltare strada Lunca, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 658.840 lei, Asfaltare strada Parângului, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 834.106,7 lei, Modernizare strada Prundului, str. Florilor si Aleea de la Bl.1 str. Republicii, Orasul Petrila, Judetul Hunedoara – 1.898.330 lei, Reparatii si modernizare strãzi, trotuare si parcãri în cartierele 8 Martie, 22 Decembrie, Tudor Vladimirescu, Minei si Alexandru Sahia, Orasul Petrila, judetul Hunedoara – 4.132.348,95 lei.
În urma Petrilei se aflã orasul Uricani. Pentru cea mai vesticã localitate a Vãii Jiului au fost aprobate un numãr de sase proiecte, cu o valoare însumatã de 29.395.011,33.
La Uricani, mai multe proiecte sunt incluse în PNDL 2 si anume, Construire grãdinitã cu 4 sãli de clase, oras Uricani, judetul Hunedoara – 1.897.498,25 lei, Reabilitare grãdinita nr. 1 Uricani oras Uricani, judet Hunedoara – 1.795.138,08 lei, Modernizare drumuri vicinale din orasul Uricani si localitãtile componente – 13.818.830 lei, Modernizare strãzi si alei pietonale în orasul Uricani, judet Hunedoara – 5.049.545 lei, Reabilitare poduri si punti pietonale, oras Uricani, judet Hunedoara – 5.034.000 lei, Modernizare sistem de iluminat public stradal în orasul Uricani – 1.800.000 lei. La Vulcan, trei proiecte depuse de administratia localã au primit finantare. Toate cele trei proiecte prevãd modernizarea unor drumuri si alei, iar valoarea investitiilor este de 5.614.678,75 lei. Proiectele propuse spre finantare sunt Modernizare  strãzi si alei pietonale în zona Cartier Traian, municipiul Vulcan, judetul Hunedoara – 2.196.620,86 lei, Modernizare  strãzi si alei pietonale în zona  Liceu-Centru Vechi, municipiul Vulcan, judetul Hunedoara – 1.820.662,37 lei, Reabilitare Strada Traian, Municipiul Vulcan, judetul Hunedoara – 1.597.395,52 lei. La Aninoasa, a fost aprobat spre finantare un singur proiect. Acesta prevede “Modernizare strãzi de interes local pe raza orasului Aninoasa” si are o valoare de 5.795.016 lei.
Si la nivelul municipiului Lupeni, un singur proiect este inclus în Planul National de Investitii. Acesta vizeazã “Modernizare strãzi, drumuri si trotuare din Municipiul Lupeni” si are o valoare de 6.526.034,55 lei.
PNDL reprezintã sursa principalã de finantare pentru infrastructura localã si are la bazã principiul conform cãruia în fiecare localitate din tarã  trebuie sã fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sãnãtate, educatie, apã – canalizare, energie termicã si electricã, inclusiv  iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, culturã, culte si sport.
Monika Baciu

Advertisements

Un comentariu la „Contractele din PNDL 2 semnate, rãmân doar pe hârtie?

  • 6 septembrie 2017 la 19:29
    Permalink

    PSD vorbeste de dezvoltarea turismului dar in valea jiului unde de 27 de ani primesc la fiecare alegeri foarte multe voturi , inventeaza motive sa nu se modernizeze drumurile (Consiliul Judetean Hunedoara PSD nu vrea sa repare drumul judetean Valea de Brazi – Campu lui Neag , sa modernizeze asfalteze drumul judetean din Parang , drumul DN 7A spre Voineasa si Transalpina , drumul spre Herculane , Gara Petrosani , ….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.