Sã te joci cu masinute pare cea mai frumoasã activitate pentru un bãietel, dar atunci când acesta  îsi construieste propria-i masinutã, de fapt un mic robotel inteligent, lucrurile devin serioase. Si asta nu e tot. Pentru cã, la Clubul Copiilor din Petrosani, avem doi pusti de 11 si 13 ani, care au venit cu locul I de la un concurs de roboticã international.
Antoniu si Dorin  sunt doar niste copii, dar au inventat doi robotei, care stiu sã urmãreascã o linie si pentru asta s-au întors cu premiul cel mare, la categoria lor de vârstã.
Toni ne si explicã cum a pornit în aceastã pasiune.
„Nu am fãcut totul singur, pentru cã m-a ajutat bunicul, dar practic, amândoi am gândit. Am avut, mai întâi, un sasiu, apoi am pus o placã, doi acumulatori, roti motoare si avem 6 senzori. Am învãtat si la roboticã si m-a învãtat si bunicul meu. Îmi place electronica, roboticã si asta fac cu plãcere”, ne-a mãrturisit Antoniu Szedlacsek, care a venit cu locul I si care a mai folosit ceva termeni în descrierea masinutei, extrem de tehnici, demonstrând cã stie ce a lucrat.
Si Dorin e bun în ceea ce face si a venit la Clubul Copiilor din Petrosani, unde a prins drag de robotei. Si el s-a întors cu premii si o cupã, plus o medalie scoasã în 3D la imprimantã.
„Robotul cu care am mers la concurs este un robot urmãritor de linie. L-am fãcut pentru concursul de roboticã de la Orsova, pentru cã am vrut mereu  sã fac si eu un robotel. El e primul meu robot. Nu i-am dat încã un nume, însã, am obtinut premii cu el”, a explicat si Dorin Rãduti, întors cu douã premii de la acest concurs.
Tinerii acestia sunt cei mai buni, dar nu sunt singurii. Ei au venit cu premii acum, însã, sunt multi pasionati de astfel de activitãti si coordonatorul lor ne explicã cât de mult muncesc, dar si cât este pasiune în ceea ce fac.
„Ei sunt numai vârful aisbergului. Cu ei am participat la concursul international  de roboticã de la Orsova, unde am luat douã locuri I si un loc II. Este un rezultat meritoriu, deoarece la acest concurs au participat foarte multe tãri. Au fost  din Grecia, Bulgaria, Serbia, Moldova si numãrul concurentilor a fost de aproximativ 87, deci foarte multe echipaje”, a spus Imre Kovacs, coordonatorul cercului de roboticã de la Clubul Copiilor Petrosani.
Sunt copii destepti si  dornici sã descopere lucruri noi. Sunt încurajati în familiile lor si vin mereu la Clubul Copiilor, chiar dacã acolo nu gãsesc cam tot ce au nevoie. Sectia, chiar dacã a adus astfel de rezultate, nu are deloc finantare si cei mici fac roboteii pe cheltuiala familiei. Munca lor, însã, este rãsplãtitã doar cu diplome si cupe, dar rezultatele se vor vedea în viitor, cu sigurantã.
„Acum, toatã lumea face roboti, în industrie sunt roboti si atunci si ei încearcã sã facã niste roboti. Ceea ce pot ei sã facã, pe baza kiturilor care existã, la nivel national, sau international, sunt robiti ce pot face varii lucruri: existã roboti urmãritori de linie, de sumo, care se luptã efectiv între ei, solari, iar copiii sunt motivati”, a mai adãugat coordonatorul lor Imre Kovacs.
E nevoie de specialisti si Clubul Copiilor din Petrosani are copii extrem de talentati. Au demonstrat-o la concursuri internationale si vor sã meargã si mai departe.
Diana Mitrache