Viorel Stancu dupã vizita în Polonia: “M-am întors cu un gust amar din Polonia”

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a aflat ceva ce se stia. Polonezii exploateazã cãrbunele cu tehnologii moderne, pe când în minele din Valea Jiului echipamentele sunt cele de acum 50 de ani.  Directorul general al CEH, Viorel Stancu a fost sãptãmâna trecutã în Polonia, de unde ne spune cã s-a întors cu un gust amar.
“Am fost si m-am întors cu un gust amar din Polonia. Gustul amar nu provine de la polonezi sau de la modul în care am fost primiti acolo, ci de la faptul cã am vãzut decalajul dintre tehnologia cu care lucrãm noi si tehnologia cu care se lucreazã pe piata mondialã, Polonia care e cel mai mare producãtor din Comunitatea Europeanã. Tehnologiile care se aplicã în momentul de fatã în Polonia si în restul lumii, s-ar preta foarte bine si la noi. Sunt asemãnãtoare conditiile geologice din Polonia si din statele unde îsi exportã aceste tehnologii cu conditiile geologice de la noi, dar avem o problemã cu plata acestor utilaje, cu achizitia lor, pentru cã în relatiile intercomunitare se practicã acea deschidere de acreditiv, un fel de platã în avans sau garantare a plãtii a utilajelor pe care le comandãm. Lucreazã cu tehnologii moderne, le stiam, le-am vãzut încã o datã, cu randamente foarte ridicate, utilaje mici, usoare, usor de folosit de cãtre oameni si cu fiabilitate foarte mare. Sunt usor de manevrat, usor de transportat. Un perforator rotopercutant pe care îl folosim noi are în jur de 90 de kg, iar perforatoarele care se folosesc în Polonia si în tãrile unde exportã acest tip de utilaj, are pânã în 10 kg”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Valea Jiului ar mai putea rãmâne cu douã unitãti miniere considerate viabile. Adevãrul este cã fãrã investitii majore, nici minele Livezeni si Vulcan nu sunt viabile si nici nu vor fi. Problema este cã nu existã banii necesari pentru achizitionarea de echipamente demne de secolul XXI.
“E absolut necesar sã aducem si retehnologizãm cele douã unitãti miniere care sunt prinse în SIEG. Numai prin retehnologizare poate sã creascã productivitatea muncii, putem sã obtinem randamente mult mai bune, sã usurãm munca oamenilor si sã creascã cantitatea de cãrbune pe care o putem extrage din subteran. Avem întocmite studii de fezabilitate, sunt întocmite de doi ani, la preturile care erau acum doi ani si în SIEG sunt prinse si sumele necesare retehnologizãrii sau mai bine spus în pretul de cost al cãrbunelui de la cele douã unitãti miniere intrã si pretul de cost al utilajelor pentru retehnologizare. Trebuie sã intre în functie acel SIEG, sã se recunoascã pretul pe MWh si inclusiv pretul cãrbunelui si atunci altele sunt perspectivele privind retehnologizarea celor douã mine. Va fi greu sã achizitionam tehnologia de vârf, mãcar sã achizitionãm tehnologia apropiatã de zilele noastre, nu de acum 40-50 de ani”, a mai spus sursa citatã.Este cunoscut faptul cã minerii se luptã cu greutãtile pentru a extrage cãrbunele. Tehnologiile sunt învechite, când au existat banii pentru modernizãri acestia au fost “sifonati”, iar rezultatele se vãd în zilele noastre, când productia la unitãtile miniere este undeva la 1000 de tone pe zi.
Monika BACIU

Advertisements

6 comentarii la „Viorel Stancu dupã vizita în Polonia: “M-am întors cu un gust amar din Polonia”

 • 5 septembrie 2017 la 19:34
  Permalink

  Daca ar scadea drastic salarile sefilor ar fi bani pentru utilaje miniere moderne si ar deveni rentabile EM Vulcan si EM Livezeni . Lasati vorbele sau alte motive si faceti investiti la EM Vulcan si EM Livezeni ca trece timpul .

 • 5 septembrie 2017 la 20:25
  Permalink

  Lasa nene Stancu vorbele si baga bani in MINERIT ca se duce dracului

 • 5 septembrie 2017 la 22:51
  Permalink

  Pt. Minerii Vaii Jiului. Lasa nene comentariile pentru cei care se pricep. Pai tu crezi, cu mintea ta ingusta, ca se modernizeaza mineritul, daca scad salariile sefilor din CNH? Pentru modernizarea mineritului sunt necesare sute de milioane de euro, bani pe care nici un guvern nu i-a avut si nici n-o sa-i aiba, pentru ca de ex. guvernul PSD-ALDE „pompeaza” in salarii si pensii, ca sa-i voteze in continuare „prostii” ca noi din Valea Jiului si nu numai, astfel ca investitiile pe 2017 tind catre….zero! Deci o tara in care populatia consuma mai mult decat produce si nu se ingrijeste de investitii, care de fapt inseamna creerea de locuri de munca, dezvoltare, o astfel de tara nu are cum sa intre prea curand in randul tarilor civilizate! In concluzie, mineritul din Valea Jiului, se va mai chinui sa existe vreo cativa ani, dupa care va disparea definitiv!

 • 6 septembrie 2017 la 09:28
  Permalink

  Bun comentariul cu o mica mentiune. Cand au fost cei de la PDL la conducerea tarii au taiat salariile si pensiile si tot nu au investit nici un leu in minierit. Asa ca decat sa fure ei tot mai bine sa dea ceva in plus pentru pensii si salarii. Stiu ca pare o gandire rudimentara dar asta este, aici am ajuns dupa 27 ani de democratie, o tara fara perspectiva, o tara fara un orizont, vai mama noastra.

 • 6 septembrie 2017 la 11:10
  Permalink

  Bravo! Vorba aia, fura ei dar ne dau si noua 50 lei!

 • 9 septembrie 2017 la 17:46
  Permalink

  DL STANCU SI NOI MINERII CARE MUNCIM IN SUBTERAN FARA ECHIPAMENTE SI PE SALARII MICI NE IA SCIRBA CIND VEDEM PILELE DVS GEN RATIU SIMONA PONTATE 50% SUBTERAN ..PE CE CRITERII DL STANCU ACEASTA DOAMNA N A CALCAT DE MULT PRIN MINA?

Comentariile sunt închise.