”E lung pãmântul, ba e lat,
Nici nu mai stiu, cã parcã-s beat
De câte-n viatã mi-a fost dat
Sã vãd, sã strig: voi ati turbat?!”

Versurile nu ne apartin, autorul lor este Viorel Cioban, care le-a postat pe o retea de socializare si care mai preciza cã este nãuc de tãvãlugul evenimentelor politice din spatiul public. Le-am invocat atunci când am vãzut la sfârsitul sãptãmânii trecute, în 29 august,  lista/centralizatorul rezultatelor concursului, organizat de Directia Judeteanã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Hunedoara, de ocupare a unor posturi din centre de îngrijire si asistentã, centre de plasament, case familiale etc., din diverse localitãti.
Mai precis, exclamatia  – ”bã, esti nebun?”, de ce sã vrei sã strici ceea ce functioneazã?! – a venit când am vãzut pe acest centralizator numele consilierului judetean, PSD, Doinita Bãlãnesc, director al SC Edil Sal Prest SA Petrila, firmã care este nouã si merge bine. Aceasta s-a înscris la concursul de ocupare a postului de director/sef al Centrului de Îngrijire si Asistentã Petrila, cunoscut ca azilul din Lonea.


Timp de 11 ani, la acest centru a fost director un om ce pãrea nãscut pentru activitatea socialã si umanitarã, un om care a crescut si s-a format în acest spirit – Doru Codrea. Din motive care ne scapã, postul a fost eliberat, Doru Codrea activând în prezent la Centrul de Plasament Lupeni.
La concursul pentru postul devenit vacant au participat patru persoane, respectiv  Diana-Mioara Ardelean, Estera Ionela Silaghi, Doinita-Maria Bãlãnesc si Daniel Voinic. Concursul s-a desfãsurat timp de cinci zile, a fost un concurs greu, cu o bibliografie stufoasã, iar examinatorii – exigenti, drept pentru care trei dintre cei patru pretendenti au cãzut examenul, la fel si Doinita Maria Bãlãnesc, dar prin neprezentare.
De ce vrea un director la o societate consideratã esentialã în bunul mers al unei localitãti si a cãrei activitate este criteriul principal dupã care este apreciatã, sau nu, de cetãteni activitatea unei întregi administratii locale? Iar la Petrila, prin înfiintarea noii societãti, lucrurile se miscã, se simte schimbarea în bine, si totusi…
De la directorul Edil Sal Prest SA Petrila, Doinita Bãlãnesc, nu am reusit sã aflãm dacã este  nemultumire, insatisfactia unei munci cu impact imediat asupra populatiei, sau este vorba de vreun joc politic care are cã mizã voturile cetãtenilor în viitor. Pentru cã se stie cã de pe un post din domeniul social, din care poti face multe actiuni cu încãrcãturã emotionalã, este mult mai simplu sã devii simpatic electoratului prin multitudinea optiunilor acestui palier. Si se mai stie cã Doinita Bãlãnesc, de-a lungul anilor, a avut o activitate intensã pe acest tãrâm al socialului, de sprijinire si ajutorare, de încurajare si promovare a laturii culturale si artistice. Consilierul judetean PSD si director al Edil Sal Prest, Doinita Bãlãnesc, ne-a dat un rãspuns din care nu am înteles nimic. Nu ne-a convins cã nu este vreo  nemultumire, lipsa satisfactiei muncii ca actual director, nici care este  scopul obtinerii altui directorat…

”Nu este vorba de vreo nemultumire si chiar existã satisfactia muncii, existã si solutii de dezvoltare si chiar lucrãm la un proiect cu finantare  europeanã. Am zis, hai sã mã înscriu si eu la concurs, dar nu m-am prezentat pentru cã legislatia în domeniu este destul de stufoasã si nu am avut timpul necesar… Practic nu m-am prezentat pentru cã nu m-am simtit pregãtitã” – a spus printre altele Doinita Bãlãnesc.
Postul de director al Centrului de Îngrijire si Asistentã Socialã de la Petrila-Lonea este încã neocupat, iar dacã Doinita Bãlãnesc si-l doreste cu adevãrat, îl va avea. Asta pentru cã se cunoaste tenacitatea sa si faptul cã iubeste sã facã politicã. Iar valoarea în politicã este datã de evolutia în domeniu, iar evolutie înseamnã sã fii ales pânã la cel mai înalt nivel – Parlamentul României, si de acolo tot tacâmul functiilor politice. Pentru asta este nevoie de multã muncã, de abilitatea de a te misca în teritoriu pentru a atrage sustinerea în propriul partid, de a activa în domenii care atrag electoratul, pentru cã dacã vot masiv nu e, nici functie politicã nu e.
Ileana Firtulescu