Curtea de Conturi a identificat mai multe nereguli la institutiile din subordinea Consiliului Judetean Hunedoara. douã institutii au fost vizate, si anume Teatrul de Artã si Deva si Agentia de Dezvoltare Economico-Socialã a judetului Hunedoara. Agentia de Dezvoltare Economico – Socialã a judetului Hunedoara, institutie aflatã în subordinea Consiliului Judetean, este acuzatã cã a plãtit nelegal sume pentru cheltuieli de detasare.
“Inexistenta prejudiciului pe care Curtea de Conturi îl relevã în cazul unor salariati angajati prin detasare la Agentia de Dezvoltare Economico-Socialã (ADEH) a Judetului Hunedoara este motivatã prin faptul cã potrivit Codului Muncii (art. 47, alin. 2), pe durata detasãrii, salariatul beneficiazã de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat. Adicã, dacã conditiile de salarizare în cadrul Agentiei de Dezvoltare Economico-Socialã a Judetului Hunedoara sunt mai bune legea permite ca, în avantajul salariatului, acesta sã fie plãtit cu salariul angajatorului, adicã ADEH. Cu atât mai mult cu cât, respectându-se prevederile legale, acest lucru nu a dus la o depãsire a cheltuielilor de personal aprobate prin bugetul institutiei. Referitor la plata unui salariat cu timp partial de muncã de 4 ore/zi la niveluri salariale care contravin reglementãrile personalului plãtit din fonduri publice, conducerea Agentiei face precizarea cã stabilirea nivelului de salarizare a persoanei s-a fãcut prin negociere directã potrivit legii, orice modificare a acestuia ar fi reprezentat o încãlcare a drepturilor angajatului, declansând un conflict de muncã”, aratã un comunicat al Consiliului Judetean Hunedoara.
Potrivit raportului de audit, La Teatrul de Artã Deva s-a constatat un prejudiciu în cuantum de 24.153,62 de lei, generat de faptul cã institutia avea încheiate abonamente de telefonie si internet în numãr mult mai mare decât numãrul personalului angajat. Oficialii CJH au gãsit si pentru aceastã abatere o explicatie.
“Numãrul de contracte de telefonie mobilã care a excedat numãrul persoanelor cu statut de angajat al Teatrului de Artã Deva, deficientã identificatã de controlul Curtii de Conturi, a fost o solutie pe care fostul management al teatrului a considerat-o oportunã în vederea fluidizãrii comunicãrii cu întregul colectiv al institutiei, în spetã salariatii si colaboratorii externi. Noul management al teatrului a redus numãrul de abonamente la telefonie mobilã astfel încât la ora actualã au rãmas active doar 13 numere de telefonie si 5 abonamente de date (initial fostul manager al Teatrului de Artã a semnat un contract pentru 35 de numere de telefonie mobilã). Se face mentiunea cã toate numerele sunt în lichidare pânã la expirarea contractului”, aratã CJH.
Mai mult, la aceeasi institutie de culturã s-au identificat angajãri fictive. Valoarea estimatã a prejudiciului ridicându-se la suma de 357.166 de lei.
“Privitor la constatarea Curtii de Conturi cu referire la angajarea nelegalã a unor cheltuieli de personal de cãtre Teatrul de Artã Deva facem mentiunea cã situatia a fost creatã de structura organizatoricã incompletã a institutiei. Pentru perioada avutã în vedere, este vorba de lipsa unei persoane calificate în domeniul juridic (pentru întocmirea documentelor care sã îndeplineascã conditiile de fond si formã cerute de legislatie), precum si a unui expert contabil, care sã contrasemneze, conform legii, documentele întocmite de economistul angajat al institutiei. În conditiile în care aprobarea pentru completarea organigramei teatrului cu trei posturi (consilier juridic, referent specialitate-contabilitate si consilier achizitii publice) s-a acordat doar în luna aprilie 2017, pentru a putea functiona, Teatrul de Artã Deva a fost nevoit sã recurgã, în limitele prevãzute de lege, la serviciile unor specialisti prin intermediul unor contracte civile cu terti. Acestea au fost încheiate începând cu data de 1 august 2017, odatã cu ocuparea posturilor  aprobate de Consiliul Judetean Hunedoara”, mai aratã biroul de presã al Consiliului Judetean Hunedoara.
Monika BACIU