Doi tineri din Petrosani au decis sã facã o nuntã cum rar se mai vede pe la noi, iar ideea le-a dat-o familia nasilor lor, nimeni altii decât pãrintele Ciprian Marton si sotia sa, Elena. Totul a pornit de la faptul cã mirii sunt oameni cu credintã în Dumnezeu si portul traditional este cel care meritã sã fie pãstrat.
De altfel, pãrintele Ciprian Marton, este cel care mereu le sugereazã celor ce îi trec pragul Bisericii Sfânta Varvara, ori a celei de pe Sãlãtruc, sã nu lase modernismul sã distrugã traditia. La fel a propus si acum mirilor sã îmbrace costumul de sãrbãtoare si nunta a fost extrem de apreciatã de toti cei care au vãzut alaiul, frumos costumat în straie populare. Mireasa, mirele si nasii au purtat vesminte traditionale, originale si inedite.

Povestea lor este una si mai ineditã. Mirii sunt Andrei si Ana Mischie. Andrei a terminat Teologia, iar în prezent urmeazã un masterat în domeniu, fiind si profesor de religie. Ana, mireasa, urmeazã cea de a doua facultate si este din Republica Moldova, iar nasii nu mai au nevoie de nicio prezentare în Petrosani, unde pe pãrintele Ciprian îl stie toatã lumea de la Bisericã, iar pe sotia sa de la scoalã, acolo unde predã Limba Românã.  „Si noi si finii nostri ne-am dorit o nuntã traditionalã, care sã respecte valorile fundamentale ale acestui neam minunat si binecuvântat de Dumnezeu. Cel mai important si emotionant moment a fost slujba de Cununie, sãvârsitã la biserica Sfânta Varvara, când cei doi au primit binecuvântarea lui Dumnezeu. Restul a venit e la sine, pentru cã românul  autentic, când e de muncit, munceste, când e de rugat, se roagã, când e de iubit, iubeste, când e de veselit, se veseleste. A fost multã bucurie, multã veselie, dar si bun simt si cumpãtare”, a spus pãrintele Ciprian Marton, de aceastã datã, nas de cununie. Alaiul a fost o revelatie pentru toti cei care au vãzut atât de multi oameni în straie traditionale, iar oamenii au fotografiat adunarea mirilor.


Diana Mitrache