Stâlpii metalici de înaltã tensiune au intrat în atentia hotilor de fier vechi care taie segmentele metalice pentru a le valorifica.

Echipele de mentenantã abia mai rãzbesc sã repare ceea ce furã „magnetii” peste noapte. Dacã sunt prinsi, hotii riscã ani grei de închisoare pentru furt calificat, iar politistii sunt pe urmele lor.

Pagube de zeci de mii de lei sunt înregistrate lunar în Valea Jiului la infrastructura  de transport a energiei electrice. Echipele de mentenantã abia mai rãzbesc sã repare ceea ce furã hotii de fier vechi peste noapte. „Magnetii” au început sã taie segmente din stâlpii metalici de înaltã tensiune pe care le vând apoi la centrele de colectare a fierului vechi. „Sunt tãiate contravântuirile pânã la o înãltime de zece metri, pânã unde pot ajunge în sigurantã. Pun în pericol tot stâlpul care se poate prãbusi la un moment dat.

Norocul nostru este cã majoritatea „caprelor” cum le numim noi au fost construite în perioada rãposatului când nu se fãcea rabat la fier de calitate. În toate orasele s-au pus pe tãiat segmentele de contravântuire. Noi mergem si le înlocuim pentru cã un singur stâlp care s-ar prãbusi poate provoca pagube imense”, declarã un angajat de la Electrica, societate care se ocupã de reparatiile la infrastructura de transport a energiei electrice în zona Vãii Jiului.

Închisoare de pânã la 15 ani

Politistii sunt pe urmele hotilor fiind înregistrate plângeri pentru acest tip de infractiune. În acelasi timp oamenii legii verificã si centrele de colectare a fierului vechi care nu au voie sã primeascã aceste componente.

„Ultima plângere înregistratã la Petrosani a fost în iunie 2012. S-a deschis un dosar penal pentru furtul acestor tip de elemente din zona Sasa si avem un cerc de suspecti. Este vorba de furt calificat, infractiune care se pedepseste cu închisoarea de la 3 la 15 ani”, a precizat inspectorul Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt Inspectoratul de Politie al Judetului Hunedoara. Hotii de fier vechi atacã si infrastructura de transport a energiei electrice ce apartine CNH Petrosani. Mai multi stâlpi care merg spre EM Petrila au fost, în apropiere de cartierul Bosnia –Petrosani – „ciopârtiti” de magneti.

Maximilian Gânju