Sindicalistii din mineritul de huilã cer sã renegocieze Contractul Colectiv de Muncã. Asta pentru cã nu sunt de acord cu cuantumul primelor de Ziua Minerului si pentru cã vor sã stie clar ce pot face pe viitor cu angajatii din minerit.

Potrivit liderului ds la Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas, în aceste zile se continuã negocierile pentru primele de 6 august.

„Luni am avut o întâlnire cu organizatiile sindicale si administratia CNH, în urma unei adrese transmise de cãtre directorul general, prin care am discutat despre adaosurile salariale de Ziua Minerilor. În urma discutiilor, însã, nu am ajuns la nici un rezultat, iar organizatiile sindicale au solicitat ca aceste adaosuri sã fie într-un cuantum egal pentru toti salariatii. Oferta administratiei a fost 3 milioane de lei vechi, net, pentru fiecare salariat, lucru pe care nu l-am negociat, ci, dimpotrivã vom avea în continuare si alte întâlniri. Abia apoi vom putea stabili o renegociere a contractului Colectiv de Muncã si un nou act aditional, care sã însemne adaosul salarial de Ziua Minerului”, a declarat Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ.

Liderii de sindicat spun cã au avut discutii, si acum au mai multe variante ce vor fi prezentate la negocieri, în ceea ce priveste cuantumul adaosurilor salariale. „Credem cã minerii ar merita mai mult decât 3 milioane de lei net si mandatarea directorul general pentru aceastã sumã, cred cã nu este conformã cu legislatia în vigoare. Acest lucru ne impune nouã, sindicalistilor sã nu trecem peste un anumit cuantum si sã nu fim de acord cu acest lucru inechitabil si incorect. Nu poti sã transmiti minerilor cã asta e si la revedere”, a mai adãugat Zoltan Lacatas.

Directorul general al CNH a fost mandatat de cãtre Consiliul de Administratie sã negocieze cu sindicatele din minerit si sã le ofere lucrãtorilor de unitãtile miniere prime de Ziua Minerului în cuantum de 300 de lei.

Diana Mitrache