Studentii Universitãtii Petrosani îsi pot gãsit locuri de muncã oriunde. Nu este o teorie, ci practica demonstreazã acest lucru. Mai multi studenti ai Universitãtii din Petrosani sunt plecati cu burse în Franta, iar francezii le-au oferit deja locuri de muncã.

“În ceea ce priveste studentii nostri, patru studenti de la Calculatoare si Automatizãri fac o practicã de douã luni si jumãtate la o firmã care produce drone, dar si softuri pentru utilizarea dronelor în diferite domenii de activitate. Studentii au învãtat sã le utilizeze, dar si sã vadã posibilitãtile de aplicare a lor si au fãcut un studiu în care au vãzut toate firmele frantuzesti care au filiale în România si domenii în care aceste firme pot sã implementeze activitatea în România si sã o dezvolte si administratorul acestei firme s-a arãtat foarte încântat de ceea ce au fãcut studentii nostri. Ei au fãcut o prezentare la Camera de Comert si Industrie a activitãtii lor de pânã acum. Mai avem o studentã care este la Facultatea de Stiinte-Contabilitate care a terminat anul I si lucreazã la Camera de Comert si Industrie si face munca unei angajate de acolo care este în concediu. A reusit în doar câteva zile sã se integreze si sã facã o muncã de calitate, astfel încât cei de la Camera de Comert si Industrie sunt atât de încântati încât i-au oferit ca la finalul studiilor sã fie angajatã la ei la Belfort”,  a spus prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani. Este o mândrie pentru cadrele didactice ale Universitãtii Petrosani faptul cã munca lor alãturi de studenti este încununatã de succes. Oferta angajatorilor strãini demonstreazã faptul cã scoala româneascã este una de înaltã calitate.

“Noi îi pregãtim pentru economia româneascã, dar si pentru economia europeanã. Legislatia actualã permitând sã se angajeze oriunde si netrebuind sã mai plãteascã niste studii, nu avem ce face. Suntem bucurosi, desi am fi vrut ca cei mai buni sã rãmânã cadre didactice la Universitatea din Petrosani sau sã lucreze în cercetare, dacã ei sunt ceruti si în afarã este un sentiment de mândrie si de împlinire a faptului cã noi am reusit sã pregãtim niste studenti care sã fie competitivi pe piata europeanã si mondialã si am vãzut aceastã multumire a celor care i-au preluat în activitatea lor practicã si ne privesc cu alti ochi dupã ce trimitem asemenea studenti în tãrile europene. Învãtãmântul nu mai trebuie sã fie static. Învãtãmântul nostru îl gândim ca unul dinamic, corelat cu piata fortei de muncã, cu cerintele firmelor în care ei îsi vor desfãsura activitatea si de aceea îi trimitem prin aceste proiecte, si nu sunt putini, avem circa 70-80 de studenti care pleacã anual în tãrile europene”, a mai spus sursa citatã. Conducerea Universitãtii din Petrosani si-a propus sã atragã cât mai multi studenti, oferindu-le acestora programe universitare cu aplicabilitate pe piata muncii. Astfel, studentii care terminã cursurile îsi pot gãsi locuri de muncã atât în tarã, cât si peste hotare.

Monika Baciu