Pentru al doilea an consecutiv, pe 24 august, Ziua Vulcanilor este celebratã în Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 10.00, în Parcul Copiilor din orasul Hateg.

Editia din acest an îi invitã pe participanti la o cãlãtorie prin geoparcuri UNESCO de pe 3 continente, dar si în arii protejate si destinatii de ecoturism din România. Ghid de cãlãtorie le va fi Andi Andezit, simpatica mascotã de la Casa Vulcanilor, realizatã de voluntarii pentru Geoparc si care a primit numele dupã andezit, un tip reprezentativ de rocã vulcanicã. Andi Andezit a cãlãtorit pânã acum în 14 geoparcuri din Europa, Asia si America de Nord, iar în România a vizitat deja 5 destinatii de ecoturism si Geoparcul Tinutul Buzãului – Geoparc Aspirant UNESCO. Pe parcursul cãlãtoriei sale, Andi Andezit a vizitat locuri unice în tarã si în lume datoritã importantei lor geologice si naturale, inclusiv vulcani, a participat la evenimente locale si a întâlnit o multime de oameni interesanti. Mai mult, Andi Andezit a devenit model pentru Geoparcul UNESCO Tumbler Ridge din Canada. „Am fost foarte entuziasmati când Andi Andezit a ajuns oficiul postal din Tumbler Ridge L-am plimbat prin  Geoparcul nostru unde a avut parte de multe aventuri si toatã lumea a fost încântatã sã îl cunoascã. Inspirati de Andi si de voluntarii din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului am creat un concurs pentru a-i face un prieten, o mascotã a Geoparcului Tumbler Ridge”, afirmã Sarah Gamble, directorul Geoparcului Tumbler Ridge, Canada.

Fascinat de locurile vãzute, Andi Andezit este decis ca pânã la sfârsitul acestui an sã ajungã în toate cele 10 destinatii de ecoturism din România si  la un total de 40 de geoparcuri UNESCO vizitate. De asemenea, cãlãtoria lui va continua si în anii viitori pentru cã si-a propus o tintã ambitioasã: sã ajungã în toate geoparcurile UNESCO din întreaga lume. Detaliile privind cãlãtoria lui Andi Andezit si fotografii din locurile vizitate pot fi aflate si urmãrite si pe pagina de facebook intitulatã chiar Andi Andezit. Din acest motiv, Ziua Vulcanilor din acest an este un bun prilej de a face o cãlãtorie imaginarã, prin tarã si prin lume, prin intermediul atelierelor creative, a jocurilor, a fotografiilor si informatiilor interesante. Mai mult, activitãtile sunt gândite astfel încât sã se adreseze atât celor mici, cât si celor mari. Si pentru cã este Ziua Vulcanilor, din peisaj nu vor lipsi vulcanii creativi si eruptiile lor surprinzãtoare.  Evenimentul are loc pe data de 24 august dintr-un motiv anume. Pe 24 august, în anul 79, a erupt vulcanul Vezuviu. În urma acestei eruptii, orasele antice Pompeii si Herculaneum au fost complet distruse, dar stratul gros de lavã a pãstrat pânã în zilele noastre vestigii ce permit reconstituirea unor aspecte privind viata de zi cu zi din antichitate.

Ziua Vulcanilor este parte a proiectului ”Cãlãtoria lui Andi Andezit prin arii protejate si geoparcuri internationale” derulat de Asociatia Drag de Hateg si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, în baza unei finantãri din partea Fundatiei pentru Parteneriat si MOL România. Proiectul îsi propune sã promoveze Geoparcul si Destinatia de Ecoturism Tara Hategului – Retezat în Reteaua Globalã a Geoparcurilor si în cele 10 destinatii de ecoturism din România si totodatã sã aducã în atentie Geoparcurile UNESCO si destinatiile de ecoturism celor dornici sã îsi petreacã vacantele într-un mod inedit, bazat pe descoperire si experiente unice. Acest proiect este realizat cu sprijinul partenerilor Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Localã, Asociatia de Turism Retezat si Asociatia de Ecoturism din România.  De altfel, Cãlãtoria lui Andi Andezit, alãturi de Casa Pietrelor sunt cele douã mari proiecte educationale derulate în Geoparc, pe parcursul acestei veri.  Casa Pietrelor este un proiect derulat de Asociatia Wild Roots si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si finantat, de asemenea, de Fundatia pentru Parteneriat si MOL România în urma câstigãrii unui concurs national de proiecte. Proiectul constã în amenajarea unui spatiu menit sã le dezvãluie vizitatorilor legãturile existente între lumea nevie (geodiversitatea) si lumea vie (biodiversitatea), iar pe parcursul derulãrii sale voluntari si vizitatori au posibilitatea de a participa la diverse activitãti si workshopuri ce îndeamnã la constientizarea importantei pe care natura o are în viata noastrã de zi cu zi. De asemenea, în cadrul celor douã proiecte urmeazã sã  fie pregãtitã si o nouã generatie de Ambasadori pentru Geoparc, tineri din Tara Hategului interesati sã promoveze zonã la nivel local, national si international. Aceste proiecte se alãturã celorlalte evenimente culturale, educationale si sportive desfãsurate în Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, în concordantã cu statutul international UNESCO al geoparcului administrat de Universitatea din Bucuresti.

Adina POPA