Ne-am întâlnit cu istoria. La sfârsitul sãptãmânii trecute am învãtat o nouã lectie de istorie, însã de data aceasta de la cei care au si luat parte la ea. Nepoata Generalului Ion Dragalina, Rodica Voiculescu, ne-a fãcut o radiografie a societãtii românesti. Bunicul ei a luptat pentru eliberarea patriei si a scris cu sângele istoria.

Generalul Ion Dragalina si-a pierdut viata în Valea Jiului, în luptele care au avut loc în Primul Rãzboi Mondial. Onoarea eroilor neamului este întinatã de societatea româneascã, cea care a pierdut drumul spre calea cea dreaptã.

“As vrea sã vorbesc despre un document de familie care îl caracterizeazã pe acest erou al neamului românesc. Ioan Dragalina, bunicul meu, a avut sase copii, doi bãieti si patru fete si nouã nepoti, printre care mã aflu si eu. Noi, nepotii, am crescut în cultul bunicului nostru care si-a jertfit viata pentru tarã. Mama ne povestea deseori, cu lacrimi în ochi, despre el, viata lui. Am crescut de mici cu sentimentul de admiratie si mândrie pentru bunicul nostru”, ne-a spus Rodica Voiculescu, nepoata generalului Ion Dragalina.  Femeia trãieste în Suedia, dar vrea sã revinã acasã, pe pãmântul românesc pentru care bunicul sãu si-a jertfit viata. Vizibil emotionatã, nepoata generalului Dragalina spune cã toatã viata a trãit-o dupã principiile celui care a intrat în istorie ca fiind un curajos luptãtor pentru dezrobirea tãrii.

“Sunt foarte emotionatã, am fãcut acest efort, deoarece eu încã locuiesc în Suedia. Am tinut sã iau parte la acest eveniment pentru cã mi s-a pãrut foarte important. Mai am încã trei verisoare în viatã si m-au rugat sã vin. Asa cum si mama ne povestea despre bunicul nostru asa am urmat si eu si sotul meu crezul si comportarea bunicului nostru. Românilor le transmit sã urmeze acest exemplu bun, asa cum spune chiar bunicul meu în testamentul lui, om nepãtat, cinstit,  constiincios, si sãrac a intrat în armatã si sãrac a iesit”,  ne-a mai spus femeia.

Societatea româneascã s-a schimbat. Dar nu în bine, cel putin asa percepe nepoata generalului Dragalina situatia din România anului 2017. La 99 de ani de la Marea Unire, tristetea, dar si speranta sunt sentimentele care nutresc în sufletul nepoatei generalului.

“Nu vreau sã vorbesc despre ce gândesc pentru cã trebuie sã o spun cu multã durere în suflet. E adevãrat cã vremurile s-au schimbat, sunt alte conceptii, dar la noi se exagereazã în rãu, din pãcate, dar sperãm cã va merge spre bine. tot timpul trebuie sã trãiesti cu speranta. Testamentul bunicului meu este un document, absolut, de familie, scris înainte sã se întâmple ce s-a întâmplat. Este chiar originalul”,  a mai spus Rodica Voiculescu. Generalul Ion Dragalina a lãsat si un testament. Curajos, dar sãrac, însã cu inima plinã de sperantã, acesta  si-a jertfit viata pentru popor.

“Subsemnatul, în deplinã cunostintã a faptelor mele, sãnãtos la corp, la minte, am hotãrât pentru cazul neprevãzut sã dispun urmãtoarele: în caz de moarte las tot ce-mi apartine sotiei mele, Elena Dragalina, nãscutã în Slujinca si care cu credintã, cu dragoste si statornicie m-a secondat …(inteligibil). Bãietilor, iubitilor mei fii, Corneliu si Virgiliu, pe lângã binecuvânarea mea, le las biblioteca si armele mele si îi rog sã se multumeascã cu atât, cãci nu a fost dat ca în toatã muncã ce am desfãsurat-o sã agonisesc mai mult. În schimb, îi rog sã fie în ajutorul mamei lor si surorilor lor. Le las un nume cinstit si nepãtat cãci toatã viata mea am jertfit-o pentru a-mi îndeplini  serviciul constiincios si pe cât omeneste posibil mi-a fost. Nu am cãutat sã mã abat cu nimic de la calea binelui si a dreptãtii. Niciodatã nu am avut altceva în vedere decât îndeplinirea cinstitã a datoriei. Sãrac am intrat în armatã si sãrac pãrãsesc aceastã lume. Doresc din toatã inima ca si ei sã urmeze calea pe care am mers si sã nu se abatã niciodatã de la datorie, dar cinstea sã le fie mai presus de toate. Astfel doresc sã fie si ei. În schimb, îl rog pe bunul Dumnezeu sã le dea putere, sã fie asa si bineccuvântarea mea îi va însoti pretutindeni. Iubitelor mele fete, Aurora, Cornelia, Elena si Viorica nu am ce sã le las decât iubirea mea si binecuvântarea pãrinteascã.  Doresc ca toti copiii mei sã iubeascã si sã venereze si sã asculte pe mama lor pânã la adânci bãtrânete si sã se iubeascã între ei, sã se ajute reciproc, sã fie cuminti si sã nu uite nici pe tatãl lor, care din ceruri se va ruga pentru  fericirea lor” – a citit Rodica Voiculescu, testamentul Generalului Ion Dragalina.  Generalul Ion Dragalina a fost rãnit în luptele din Primul Rãzboi Mondial în zona Lainici. Moare în seara zilei de 24 octombrie/9 noiembrie 1916.

Monika BACIU