Întârzieri
Posibile sanctiuni de la Garda de Mediu
Licitatii fãrã ofertanti
Mentalitate greu de schimbat

Sunt doar câteva din dificultãtile cu care se confruntã Consiliului Judetean Hunedoara în ceea ce priveste administrarea deseurilor din judet. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, sustine cã ecologizarea platformei temporare de la Petrosani se realizeazã cu dificultate, asta pentru cã încã mai sunt de transportat la deponeul de la Bârcea tone întregi de deseuri.

“Este o problemã spinoasã pentru cã nu se tin de programul pe care l-am stabilit împreunã Pregoterm, inclusiv cu Primãria din Vulcan. Pregotermul avea program sã finalizeze acest transport al deseurilor de la deponeul provizoriu de la Dâlja pe sfârsitul lunii august. Nu cred cã o sã realizãm acest deziderat pentru cã mai e cam 40% din cantitate. Lucrul bun, este cã am reusit sã îi lãmuresc sã se tinã, cât de cât de cuvânt si sã abordeze cu seriozitate lucrurile. Nu e deloc îmbucurãtor cã sunt în jur de 200 de tone transportate azi (marti-n.r.), iar în iulie când am avut discutii cu ei au fost zile cu 140-150 de tone. Încercãm sã fim onorabili, în sensul de a ne respecta promisiunea si de a ecologiza platforma de la Dâlja”,  a declarat Mircea Bobora, presedintele CJH. Bobora spune cã au existat tot soiul de motivatii, care mai de care mai hilare. “Motivatiile sunt multe. S-au defectat masinile, au fost probleme cu excavatorul, nu au fost plãtiti de nu stiu ce UAT, soferii sunt în concediu fiind lunã de varã. Pot inventa si eu motivatii, pentru cã nu sunt de acord cu niciuna din motivatiile astea. Existã sanctiuni si am spus cã o sã urmãresc zilnic nivelul transporturilor din Vale si o sã le fac surpriza sã vinã si Garda de Mediu si va veni cu amenzile de rigoare”, a mai spus sursa citatã.

Licitatii fãrã ofertanti

Licitatia pentru transportul deseurilor din judet, la deponeul ecologic de la Bârcea Mare nu prezintã interes. Sunt zone unde nu s-a prezentat niciun ofertant.  “Licitatiile pentru ceea ce înseamnã deponeul de la Bârcea suntem în faza lãmuririlor pentru licitatia mare pe care ne-o dorim sã o finalizãm. Pânã atunci o sã avem provizoratul cu Supercom, care nu ne satisface pentru cã în etapa urmãtoare sunt licitatiile pentru colectarea pe zone. Ce e îngrijorãtor cã a fost anuntatã licitatia pentru zona 3 (Brad-n.r.) si nu s-a prezentat nimeni la licitatie. Nici în Valea Jiului nu a fost o mare înghesuialã pe licitatii”,  a mai spus presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.  În proiectul finantat cu peste 50 de milioane de euro de Comisia Europeanã, s-au prevãzut patru zone de colectare: 1 – Brad si nordul judetului, 2 – Hateg (cea mai micã arie de colectare), 3 – Centru (Deva, Hunedoara, Simeria, Orãstie, Cãlan) si 4 – Valea Jiului. Nici în ceea ce priveste colectarea selectivã în rândul populatiei situatia nu este mai roz.  “Sistemul de  management integrat al deseurilor e o chestie care tine de mentalitate, de modul de educatie, de abordare a problemei si e o treabã care, inevitabil, va fi rezolvatã, dar necesitã mai mult timp decât cu care oamenii sunt obisnuiti. E foarte greu sã obisnuiesti oamenii sã depunã primar selectiv deseurile, e mai greu sã sugerezi consiliilor locale cã toate deseurile în aplicatia financiarã trebuie colectate si transportate la o structurã care are menirea de a selecta si a face o activitate, inclusiv, de vânzare a deseurilor, cã deseurile care se pun în operã cãtre alte entitãti comerciale trebuie sã aibã o fisã tehnicã cu anumite caracteristici, care sã tinã de putere caloricã, umiditate, de continut de cenusã… Deseurile ca activitate ordonatã si modernã, ca în Bavaria sau Danemarca, si acolo au necesitat un interval de timp pentru a fi implementate toate procedurile”, a conchis Mircea Bobora. Cea mai mare problemã a judetului Hunedoara o reprezintã deseurile. Licitatiile au fost contestate, lucru care a dus la o întârziere de peste un an de zile, în ceea ce priveste operationalizarea, definitivã, a deponeului ecologic de la Bârcea Mare.

Monika BACIU