Oficialii Consiliului Judetean Hunedoara anuntau victorios, în urmã cu douã luni, cã a fost realizat un audit la Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petrosani si… surprizã, existã un prejudiciu de peste 2,3 milioane de lei. Cronica Vãii Jiului a vrut sã intre în posesia documentului, iar un rãspuns al Consiliului Judetean Hunedoara, institutie în subordinea cãreia se aflã Teatrul Dramatic ID Sîrbu, este dat prin texte de lege.

“Portivit art.19, alin (4), lit. a) si alin (5) din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, cu modificãrile si completãrile ulterioare, raportul de audit public intern este transmis conducãtorului entitãtii publice care a aprobat misiunea, iar dupã avizare se comunicã structurii auditate. Obiectivul principal al auditului public intern îl constitutie desfãsurarea activitãtilor de asigurare si consiliere în scopul îmbunãtãtirii managementului entitãtilor si îndeplinirii obiectivelor proprii prin furnizarea unei evaluãri independente a proceselor de management a riscurilor, de control si de guvernantã, fãrã ca auditorul intern sã îsi asume responsabilitãti manageriale”, aratã rãspunsul Consiliului Judetean Hunedoara.

Acelasi rãspuns aratã cã s-au formulat o serie de recomandãri ce trebuie puse în practicã de conducerea teatrului.

“În urma evaluãrii sistemelor de conducere si control intern din entitate, auditul intern stabileste dacã acestea functioneazã economic, eficace si eficient prin identificarea deficientelor si formularea de recomandãri pentru corectarea acestora. Raportul de audit public intern încheiat la Teatrul Dramatic ID Sîrbu Petrosani contine o serie de recomandãri, propuneri formulate de auditori pentru a corecta/elimina deficientele constatate si pentru a preveni marginalizarea riscurilor. Implementarea recomandãrilor este în sarcina managementului entitãtii publice auditate si se concretizeazã în mãsurile/actiunile/obiectivele dispuse de acesta. Urmare a recomandãrilor cuprinse în raportul de audit public intern, conducerea Teatrului Dramatic ID Sîrbu Petrosani a initiat o serie de mãsuri care se regãsesc în deciziile emise de managerul institutiei prin care a procedat la organizarea activitãtii de angajare, lichidare, ordonantare si plata cheltuielilor, control financiar preventiv si la constituirea unei comisii care sã analizeze punctual recomandãrile formulate de auditori”, mai aratã rãspunsul primit de la CJH.

Oficialii Consiliului Judetean Hunedoara sustin cã nu pot furniza informatii complete, dat fiind faptul cã încã existã o comisie care analizeazã situatia de la institutia de culturã.

“Având în vedere cã, la data prezentei, comisia îsi desfãsoarã activitatea, iar constatãrile acesteia vor fi cuprinse într-un raport ce va fi înaintat managerului institutiei si ordonatorului principal de credite, respectiv presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, nu suntem în mãsurã sã vã furnizãm informatii complete privind modul de implementare a recomandãrilor formulate la aceastã institutie”, mai aratã acelasi rãspuns. Consiliul Judetean Hunedoara a extins auditul de la Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petrosani. “Sãptãmâna asta vineri trebuie finalizat auditul si lucrurile nu stau substantial diferit. Paguba e pagubã, sunt foarte multe. O sã vãd si treaba asta si o sã vã informez vizavi de noile date ale auditului”, spunea în luna iunie, vicepresedintele CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu. Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petrosani va avea un director general adjunct. Totodatã s-a modificat numãrul posturilor din organigramã. Decizia a fost luatã de Consiliul Judetean Hunedoara, institutie cãreia îi este subordonatã teatrul din Petrosani.

Monika BACIU