Ministrul pentru Dialog Social s-a întâlnit cu pensionarii din Valea Jiului

Ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, s-a întâlnit cu pensionarii din Valea Jiului si nu numai. Au fost ridicate o serie de neajunsuri în ceea ce priveste actuala lege a pensiilor, iar ministrul a subliniat cã va întocmi un raport, în acest sens, pe care îl va prezenta în Guvern.

“A fost o dezbatere foarte aprinsã privind propunerile de modificare a Legii Pensiilor si au fost mai multe organizatii de pensionari care au participat la dezbatere si din punctul meu de vedere a fost o reusitã prin faptul cã am reusit sã comunicãm cu membrii Guvernului cu privire la o problematicã specificã Vãii Jiului si nu numai. Aceastã problematicã abordatã face luminã în ceea ce priveste acordarea pensiilor în judetul Hunedoara”,  a spus Fabius Kiszely, prefectul Judetului Hunedoara. Ministrul pentru Dialog Social sustine cã va centraliza toate propunerile venite din partea pensionarilor si le va prezenta în Guvern.

“Am venit pentru a asculta nemultumirile pe care le au persoanele vârstnice în ceea ce priveste cadrul legislativ de recalculare a pensiilor. Concluzia a fost cã în construirea viitoarei Legi a Pensiilor sã primim din partea reprezentantilor pensionarilor toate propunerile pe care ei si le doresc pentru a le analiza si a gãsi cele mai bune solutii astfel încât viitoarea Lege a Pensiilor sã fie una dreaptã si echitabilã. Dupã Legea Salarizãrii Unitare care a îndreptat, o parte, din inechitãtile din sistem urmeazã rândul pensiilor. Si în cazul pensiilor este nevoie de o lege care sã repare aceste nedreptãti”

Pensionarii mineri sunt nemultumiti de faptul cã în urma recalculãrii pensiilor, unora le scade punctul de pensie. Ministrul a fãcut luminã în acest caz.  “Cu toate cã existã nemultumiri si dupã recalculãrile acestor pensii apar punctaje mai mici, legea spune foarte clar cã nicio pensie nu scade, în cazul în care punctajul în urma recalculãrii este mai mic decât punctajul actual, nu scad pensiile. Ei vor primi aceeasi pensie ca si pânã acum”, a precizat sursa citatã.  Oamenii reclamã si faptul cã se asteaptã prea mult pentru recalcularea pensiilor. Aceste recalculãri au debutat abia în luna mai a acestui an.

“Existã nemultumiri în ceea ce priveste asteptarea pe care au avut-o. O sã facem o analizã si o sã cãutãm solutii. Sunt foarte multe pensii de recalculat, iar efortul pe care l-au fãcut toate Casele de Pensii a fost unul foarte mare. Nu putem sã facem lucrurile mai repede, pentru cã trebuie sã le facem bine”, a mai spus Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social.

Mii de pensii recalculate

Potrivit reprezentantilor Casei de Pensii Hunedoara, mii de pensii trebuie recalculate.  “Sunt douã legi pe care se recalculeazã pensiile, Legea 192/2015 si Legea 155/2016. Pe Legea 155/2016 sunt aproximativ 4000 de dosare, mai sunt de recalculat 1200 de dosare,  iar pe Legea 192/2015, prima transã sunt 5000 de dosare si au fost recalculate 1600, cu specificatia cã aceastã recalculare a început doar din mai 2017. Urmeazã a doua transã pe Legea 192/2015 unde vor fi în jur de 5000 de dosare”, a spus Cãtãlin Florin Olar, directorul Casei de Pensii Hunedoara. La dezbaterea organizatã de Institutia Prefectului Judetului Hunedoara în Petrosani, alãturi de Ministrul Consultãrii Publice si Dialogului Social la sedintã au participat si Secretarul de Stat Adrian Marius Rindunicã, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, reprezentanti ai sindicatelor din minerit si siderurgie, parlamentari si oficialitãti locale.

Monika BACIU

7 comentarii la „Ministrul pentru Dialog Social s-a întâlnit cu pensionarii din Valea Jiului

 • 8 august 2017 la 22:28
  Permalink

  Daca in urma recalculari pensiilor nu va scadea pensia atunci este bine , numai sa fie adevarat sa nu ne minta .

  Răspunde
 • 8 august 2017 la 22:55
  Permalink

  Pensiile nu scad,dar nu se mai maresc pana cand se acopera diferenta intre ce a rezulltat la recalculare si pensia actuala! Asa ca e posibil 2,3sau chiar 4 ani sa nu creasca pensiile iesite sub nivelul actual si pana la urma tot se pierde foarte mult! Solutia corecta ar fi anularea normelor de aplicare a legii(gresit elaborate in mai 2017)si emiterea normelor adaptate la continutul legii 192/2015, care este corect facuta! Asta doar prin implicarea politicienilor din HD si din toata tara,caci peste tot in tara sunt pensionari din gr1/2! Deci pe scurt, normele de aplicare a legii 192/2015 sunt gresite!

  Răspunde
 • 9 august 2017 la 07:56
  Permalink

  Problema este ca pensiile celor iesiti inainte de 2011 trebuie sa creasca , sa fie la nivelul celor iesiti dupa 2011 care beneficiaza atat de majorarea cu 50 % a punctajului cat si de stagiul prevazut de Legea 155 /2016 de 20 de ani.Altfel , diferenta este de 50 % intre unii si altii , ceea ce nu este normal.Deci nu trebuie sa ne amagim ca nu scade pensia.Este dreptul nostru , absolut legal , nu este o pomana data de stat !

  Răspunde
 • 9 august 2017 la 08:28
  Permalink

  Pensionarii nici macar acum in ceasul al 12-lea nu-si dau seama ca au fost manipulati cu privire la cresterea pensiei conform legii 192/2015. PSD-ul s-a vazut cu sacii in caruta,iar cand ar fi trebuit sa mareasca pensiile celor din gr 1 si 2,plus ca trebuia sa le dea din urma diferenta de punct incepand cu 1 ianuarie 2016 au vazut ca sacul e gol la pensii si au dat repede o HG 291/2017 prin care majorarea mult promisa si trambitata pe la toate televiziunile de cei din PSD,devine micsorare de pensii si e normal sa se intample asa cand totalul punctelor calculate se impart la 30 si nu 20 ani.Culmea cinismului apare apoi in anuntul conform caruia ,daca pensia recalculata iese mai mica (ceea ce se stia din start) pensionarii in cauza sa rasufle usurati ca vor ramane cu pensia in plata si nu se micsoreaza !

  Răspunde
 • 9 august 2017 la 08:32
  Permalink

  Slab articol de presa, parca ati fi din partea guvernului nu din partea reprezentantilor locali de presa.
  Principala nemultumire a pensionarilor mineri este discrepanta creeata intre minerii iesiti la pensiei dupa 2011 si cei dinainte.NU ESTE POSIBIL CA DIFERENTA ITRE UN MINER IESIT IN 2010 SI UNUL IESIT IN 2011 SA FIE DE 700-1000 DE LEI IN ACELEASI CONDINTII DE MUNCA SI COTIZARE!!!!!!!!!!
  Toate aceste neajunsuri sunt create de aplicarea legii 192/2015 in asa fel incat sa nu creasca nici o pensie.Cei de dupa 2011 au benefiat de o serie de corectii la punctaje si de legea 155!a
  Nu cersim nimic dorim o aplicare corecta fara discriminari a legii, fara tertipuri prin care sa amagim pensionarii mineri.Rusine PSD!Rusine senatorilor si deputatilor de Valea Jiului ca au permis asa o nedreptate.Ei trebuie sa fie alaturi de cei care I-au votat, trebuie sa lupte si sa le sustina interesele, sa explice argumentat tinerilor ministri care se fac ori ca nu inteleg ori chiar nu stiu despre ce este vorba!

  Răspunde
 • 9 august 2017 la 08:59
  Permalink

  Am iesit la pensie inainte cu multi ani de 2011 si acum dupa recalculare am primit pensia marita cu 832 lei (8 320 000 lei vechi) , nu stiu ce tot va alarmati . Am vazut pe uni care vorbesc pe la blocuri ca au muncit in subteran dar ei stateau mult timp in foi de boala si jucau carti in fata blocului iar uni au lucrat la birouri fara a inghiti praf sau gaze dar au beneficiat de avantajele de subteran fara sa aiba silicoza . Chiar nu le este rusine .

  Răspunde
 • 11 august 2017 la 09:49
  Permalink

  toate pensiile recalculate inainte de 2011 sunt pe minus .Ce vorbesti ,,pensionarule de front” ca tu nici macar nu ai vazut mina…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.