Aparitie ineditã în Parcul Central Carol Schreter / O micutã locomotivã cu aburi a fãcut deliciul petrosãnenilor

Plimbare cu locomotiva cu abur în centrul municipiului Petrosani. Toti cei care s-au aflat duminicã dupã-amiazã în Parcul Central Carol Schreter din Petrosani au avut ocazia sã se plimbe, pret de câteva minute, cu o locomotivã cu abur.

Locomotiva cu abur, construitã la scara 1:10 a fãcut deliciul petrosãnenilor. Creatorul acesteia este dr. ing. Alexandru Skroban, care a lucrat timp de 2 ani la realizarea acesteia. Alexandru Skroban a fost seful Sectiei de Proiectãri din cadrul CEPROM. “A fost o pasiune din tinerete. am lucrat doi ani, cam cinci ore pe zi. Am fost seful sectiei de proiectãri în cadrul CEPROM-ului. 40 de ani am lucrat acolo. Sunt nãscut în Sibiu si crescut aici din clasa a IV-a. Unii citesc, altii se plimbã, eu am fãcut asta. Fiecare om cu pãsãrica lui”, ne-a povestit dr. ing. Alexandru Skroban, “tatãl” locomotivei cu abur.  Alexandru Skroban si-a transformat garajul din curtea casei în atelier. Piesele nu au fost usor de gãsit. “Pãrintele” locomotivei a apelat la ajutorul societãtilor comerciale din zonã.

“Ca bani, a trebuit sã cersesc materiale. Asta e problemã cã nu gãsesti materiale. Am fost cu cersitul pe la întreprinderile private, “dã-mi o teavã, dã-mi o bucatã de bronz”. Nu ne-a trebuit mult, dar dacã vroiam sã cumpãrãm o teavã de 20 de cm trebuia sã cumpãrãm 6 metri, cã numai asa s-au vândut. Are autonomie un kilometru la o încãrcare, 8 litri de apã si un kilogram de cãrbune. Locomotiva are o greutate de 110 kg si poate sustine 200 de kg. Garajul de acasã l-am transformat în atelier si acolo lucrez”,  a mai spus dr. ing. Alexandru Skroban.

Alãturi de bãrbat a fost sotia acestuia, Paraschiva, care i-a stat alãturi în cei 54 de ani de cãsnicie si i-a sustinut proiectele. Femeia ne povesteste, cã sotul sãu a realizat chiar si o rulotã cu ajutorul cãreia s-au plimba în concedii pe bãtrânul continent.

“A lucrat aproape doi ani, mult timp. Ne-am bucurat când am vãzut cã a terminat-o. Anul trecut a fost gata, în aprilie. Ne-am plimbat cu ea în curte. Traseul acesta are 60 de metri, dar la noi în curte nu încape tot. Sotul a lucrat în proiectãri la utilaje miniere. A fãcut si o rulotã în 1979, ne-am dus în concediu cu ea. Cu rulota am fost si în strãinãtate”,  ne-a spus Paraschiva Skroban, sotia lui Alexandru Skroban. Locomotiva cu aburi tip 131  a fost expusã în parcul central Carol Schreter din Petrosani. Pe o lungime a cãii ferate de 60 de metri, copiii s-au plimbat pret de câteva clipe cu locomotiva.  “Bucuria si satisfactia mea nu poate fi explicatã în cuvinte. Sigur, copii care s-au plimbat cu mine, nu mã vor uita niciodatã. Rezultatul muncii mele de doi ani”,  a scris pe Facebook, dr. ing. Alexandru Skroban, dupã terminarea  evenimentului.  Edilii din Petrosani spun cã dacã Alexandru Skroban vrea sã doneze locomotiva, aceasta îsi va gãsi un loc binemeritat si la Muzeul Mineritului din Petrosani. “Domnul Skroban vrea sã doneze locomotiva la muzeul din Bucuresti sau din Arad, dacã  sã vrea sã o doneze la Muzeul Mineritului, noi o sã fim de acord”,  a spus  Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  Locomotiva cu aburi  realizatã de dr. ing. Alexandru Skroban este unicã în Europa. Aceasta functioneazã cu un kilogram de huilã, opt litri de apã si are o autonomie de o orã. Micuta locomotivã se plimbã pe sinele de 60 de metri cu o vitezã de 10 km/h.

Monika BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Aparitie ineditã în Parcul Central Carol Schreter / O micutã locomotivã cu aburi a fãcut deliciul petrosãnenilor

  • 8 august 2017 la 18:12
    Permalink

    Excelent! Felicitari proiectantului!!!

Comentariile sunt închise.