Începând cu data de 31 iulie 2017, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv multe termocentrale pe bazã de cãrbune din România, trebuie sã investeascã în depoluare sau sã închidã, datoritã noilor norme UE.

Greenpeace aratã cã termocentralele pe cãrbune sunt ineficiente, durata lor de viata fiind depãsitã. Cei de la Greenpeace militeazã  pentru închiderea centralelor pe bazã de cãrbune care nu corespund normelor de mediu.  “Noile standarde pot pãrea restrictive, dar se bazeazã, de fapt, pe tehnologia existentã ce se aplicã deja în alte termocentrale din Europa si din întreaga lume. Limitele vor viza atât termocentralele pe cãrbune, cât si pe cele ce folosesc gaz, pãcurã si alti combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine. În urmãtorii patru ani, termocentralele vor trebui sã investeascã milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere si a apelor reziduale”, aratã cei de la Greenpeace într-un comunicat.

Cei mai mari producãtori de energie pe bazã de cãrbune sunt Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara. la CEH situatia este dramaticã. Termocentrala de la Mintia nu are nicio investitie de mediu fãcutã, conducerea încercând sã acceseze un SIEG, iar la Paroseni lucrãrile de modernizare sunt undeva la 97% si ar trebui finalizate pânã la finele acestui an.  Uniunea Europeanã a publicat noile limite de poluare, ce vor reduce emisiile toxice ale termocentralelor europene. Au fost introduse noi limite de poluare, mai restrictive, pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) si pulberi (PM) si, în premierã, sunt introduse limite de emisie pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) si florurã de hidrogen (HF).

”Aceste substante toxice sunt direct corelate cu o serie de probleme de sãnãtate si de mediu, inclusiv dezvoltarea astmului la copiii nostri si distrugerea ecosistemelor noastre de cãtre ploi acide”, aratã organizatia într-un comunicat. Guvernele nationale au acum cel mult patru ani pentru a decide cât de multã poluare intentioneazã sã le permitã, însã oricine încearcã sã negocieze o exceptie de la noile reguli se va convinge cã nu urmãreste asigurarea unui aer curat si sãnãtatea populatiei, ci doar propriul sãu profit. “În România, termocentralele pe bazã de cãrbune sunt depãsite si foarte ineficiente. Zecile de milioane de euro, necesare conformãrii lor, pot fi folosite de companiile energetice mult mai bine: pentru a construi surse de energie regenerabile, moderne si curate, ce sporesc securitatea energeticã, genereazã multe comenzi pentru companiile de inginerie din România si, implicit, mai multe locuri de muncã. Si sã nu uitãm cã vom respira chiar si un aer mai curat”, a declarat  Alin Tãnase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Monika BACIU