Omul de afaceri Marin Coltescu s-a supãrat rãu pe presã – ZVJ si Cronica VJ – si pe alt confrate de breaslã investitionalã, Emil Bercea, cã datoritã acestora primarul Petrosaniului s-a supãrat si consilierii locali au revocat hotãrârile 182 si 187/2017, care fuseserã votate cu trei zile în urmã si prin care firmei sale i se vindea terenul din strada Stadionului. Motivarea revocãrilor spune cã s-a descoperit  cã terenurile primãriei au probleme cu întabularea, dar si cu contractul de concesiune, iar consilierii au votat orbeste. Emil Bercea neagã cã l-ar fi interesat afacerile lui Coltescu si cã ar fi vorbit cu vreun consilier de o posibilã revânzare.

Dupã aparitia materialului ”Primãria Petrosani a vrut sã-i vândã firmei lui Coltescu 14.396 mp, dar  peste trei zile s-a rãzgândit”, în Cronica VJ, din 2 august 2017, a început un adevãrat taifun, pentru cã scandal fusese pânã atunci, în fapt. În articolul în cauzã era vorba de Hotãrârile 182/2017 si 187/2017 prin care Primãria Petrosani dorea sã vândã  8293 mp. si alti 6 103 mp. de teren, de pe  strada Stadionului, din Petrosani. Hotãrârile au fost adoptate cu majoritate de voturi în sedinta ordinarã a Consiliului Local Petrosani, din data de 27 iulie. Au votat împotrivã trei consilieri – Milu Vladislav, Mihai Barbu, Dorina Nitã si unul s-a abtinut – Costel Postolache.

Dupã trei zile, s-a convocat o sedintã CL de îndatã si din cele patru puncte ale ordinii de zi, douã au fost revocarea hotãrârilor adoptate anterior, pe motiv cã sunt probleme cu întabularea terenului si cu concesiunea. Tot în respectivul material spuneam, conform documentãrii ”din minim trei surse” cã se stia cã firma familiei Coltescu, Cora Invest Group Vulcan – Punct de lucru Petrosani, care depusese cererea de cumpãrare la primãrie, dorea de fapt sã revândã terenul la pretul de piatã, iar printre cei care stiau era si omul de afaceri Emil Bercea.

De la omul de afaceri Emil Bercea, o parte dintre consilieri au aflat cã firma lui Coltescu va cumpãra terenurile Primãriei, în suprafatã considerabilã – un total de 14. 396 mp, pentru a revinde companiei Dedeman. Dacã e asa sau nu e, nu se poate dovedi”.Dupã aparitie, omul de afaceri Marin Coltescu a fost negru de supãrare pe presã (Ziarul Vãii Jiului si Cronica Vãii Jiului) si pe Emil Bercea fiind convins cã datoritã acestora si ”scandalului” pe care l-au iscat, primarul Petrosaniului s-a rãzgândit si a revocat hotãrârile cu vânzarea terenului. Ceea ce este absurd, desi ne-ar fi plãcut sã fim noi, presa, cauza, considerând cã articolele au avut efect. Degeaba a fost atentionat cã de fapt presa s-a sesizat abia dupã ce respectivele hotãrâri au fost anulate.

”Am vrut (…) sã vi le dau vouã, primãrie, si creati voi locuri de muncã!”

”Sunt dezgustat de tot ce se întâmplã. Am vrut, dupã scandalul ãsta, sã renunt, sã tai la fier vechi tot ce este acolo, constructiile, si sã vi le dau vouã, primãrie, si creati voi locuri de muncã! Pe cuvântul meu de onoare cã acolo am vrut sã fac un proiect, sã obtin niste fonduri si aveam nevoie de proprietate pentru a gira, pentru cã asa se procedeazã. Iar eu nu am încheiat contract de concesiune, acest contract l-am preluat eu de la Drumurile Judetene, când am achizitionat si clãdirile, de fapt atunci am luat 60% din ce aveau ei în judet. Deci nu anul trecut a fost fãcut acel contract de concesiune pe 49 de ani, eu l-am preluat si mai sunt 13 ani si plãtesc 20%. Renunt la tot ce e acolo si stau linistit cã eu si familia mea ne-am sãturat de atâtea atacuri(…)  Pe Emil Bercea m-am supãrat rãu pentru cã nu este asa, nu vroiam sã vând nimãnui. El de unde stia? De ce face ce face?” – a spus printre multe altele Marin Coltescu, dupã ce l-am contactat aflând cã doreste sã explice autorului cam cum stã treaba.

”… eu nu am stat de vorbã cu nici un consilier”

Pe de altã parte, Emil Bercea neagã faptul cã a stat de vorbã cu vreun consilier pe tema vânzãrii si revânzãrii terenurilor respective. Acesta a spus cã stia atât cât se vorbea în oras. ”M-a sunat dl. Coltescu si i-am spus cã eu nu am stat de vorbã cu nici un consilier. Eu am fost la acea sedintã, dar cu alte probleme si habar nu aveam de ce firmã vorbesc si ce fac ei acolo. Nu am fost atent la acele hotãrâri, erau multe.

Nu vreau sã se creadã cã mã tem de concurentã, pentru cã nu e asa. Eu sunt de mult timp în domeniu… Da, am auzit si eu discutii prin oras, dar nu am vorbit cu nimeni despre asta cu atât mai putin cu vreun consilier. Nu e treaba mea. La un moment dat am si plecat din sala de sedinte, nu am spus nimic si vã poate confirma domnul ziarist Corneliu Bran, lângã care am stat. Coltescu nu are motive de supãrare la adresa mea si nici nu e bine ca între noi, cei care mai suntem prin Valea Jiului, sã existe supãrãri. ” – a precizat omul de afaceri Emil Bercea.

Consilierii – ca oile, primarul – supãrat

Din toatã aceastã tevaturã se desprinde o concluzie: Marin Coltescu învinuieste presa si un ”coleg de bransã” cã i-au stricat afacerea fãcându-l pe primar sã se rãzgândeascã si pe consilieri sã voteze ca oile – prima datã în mod eronat dupã cum se dovedeste din motivarea revocãrilor, iar a doua oarã, la fel, dovedind cã si-au recunoscut greseala. Mai mult Marin Coltescu insista pe faptul cã nu dorea sã revândã terenul de parcã cineva i-ar fi spus cã încalcã legea. NU, nu o încalcã. El a depus o cerere, iar dacã devenea proprietar al terenurilor putea sã facã ce doreste cu ele, chiar sã vândã! Este legal! Supãrarea sa trebuia îndreptatã cãtre Primãrie, care nu cunostea, în primã instantã, situatia terenurilor pe care le detine încurcând astfel si oamenii de afaceri si transformând majoritatea consilierilor  în marionete. În ce-l priveste pe  Emil Bercea, adicã ce a spus sau n-a spus acesta, iar n-ar trebui sã-l afecteze pe Marin Coltescu,  ci sã-si urmãreascã serios si matur interesul investitional.

Ileana Firtulescu