Bugetul Complexului Energetic Hunedoara este fundamentat pe pierderi. Nimic nou sub soare. Diferenta este cã în bugetul de venituri si cheltuieli a fost inclus ajutorul de stat pentru închiderea celor douã unitãti miniere, Lonea si Lupeni. Astfel, veniturile totale ale CEH sunt estimate la suma de 664.759 mii lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate la 833.936 lei.

“Elaborarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2017 pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A., operator economic ce desfãsoarã în principal activitãti în domeniul extractiei cãrbunelui si producerii de energie electricã si termicã, s-a realizat avându-se în vedere urmãtoarele nivelul realizãrilor pentru anul 2016; la fundamentarea veniturilor s-au avut în vedere în principal, veniturile din vânzarea energiei electrice si termice, veniturile din vânzarea energiei marfã, precum si alte venituri; veniturile totale care au în vedere si ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cãrbune neviabile pentru anul 2017 acordat prin Decizia CE C (2016) 7719 final, în sumã de 198.830 mii lei, conform prevederilor Legii nr. 6/2017 a bugetului de stat pe anul 2017, capitolul 8201, titlul 80 „Titlul XVI Împrumuturi”,  alineat 80.10.02 “Cheltuieli din sume acordate Ministerului Energiei si rãmase neutilizate în anul anterior – CEH”, defalcat astfel: 132.226 mii lei reprezentând ajutor de stat acordat sub forma unui grant direct, pentru o cantitate maximã livratã de 290.800 tone si o putere calorificã minimã de 3.200 kcal/kg, ajutorul de stat per Gcal fiind de 130,27 lei; 66.604 mii lei reprezentând ajutor de stat pentru acoperirea costurilor exceptionale”, aratã documentul publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Ministerul de resort aratã cã balanta CEH este dezechilibratã, însã pierderile vor fi mai mici având în vedere introducerea ajutorului de stat. „Rezultatul brut estimat pentru anul 2017 este unul negativ, respectiv o pierdere totalã de 169.177 mii lei, cu 80,29% mai micã decât cea realizatã la finele anului 2016 în sumã de 858.352 mii lei. Nivelul pierderii este datorat în principal conditiilor economice în care îsi desfãsoarã activitatea societatea, prin eliminarea pietei reglementate, energia electricã fiind vândutã la preturile pietei libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara SA îl are ca urmare a faptului cã, utilizeazã cel mai scump combustibil, este accentuat de sistemul concurential de pe piata de energie, în care pretul de vânzare este coborât de cãtre sectoarele energiei regenerabile. La nivelul societãtii au fost luate mãsuri de reorganizare si restructurare în conditiile legii, efectele acestora se vor vedea în anii urmãtori”, mai aratã documentul.

Monika BACIU