Legea Minelor, cea a Apelor Minerale si Legea redeventelor ar putea intra în dezbatere publicã de la 1 septembrie. Anuntul a fost fãcut de ministrul Economiei, Mihai Fifor, care îsi doreste investitii în companiile cu capital românesc.

”Prin Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii pe care îl vom lansa începând cu anul viitor încercãm sã investim în companii cu capital românesc. Pe de o parte, în cele care pleacã de la greenfield, de la firul ierbii, pe de altã parte în investitiile brownfield, si aici ministerul nostru are un program special de inventariere a siturilor din zona minierã. De asemenea, în sãptãmânile imediat urmãtoare, noi avem intentia ca undeva pânã la 1 septembrie, sã venim cu legea minelor, o lege care va reglementa foarte multe chestiuni în domeniul mineritului, si, totodatã, tot pânã la 1 septembrie vom veni si cu Legea apelor minerale”, a explicat ministrul Mihai Fifor, într-o conferintã de presã.

Si Legea redeventelor ar putea intra în dezbatere publicã, tot de la 1 septembrie. ”Sperãm ca, tot pânã la 1 septembrie, sã putem veni în consultare publicã si cu aceastã lege. E o discutie tehnicã în momentul de fatã. Încercãm sã nu mãrim redeventele. Discutãm, de fapt, de un pachet fiscal, pentru cã prin programul de guvernare asa s-a formulat, dacã vreti o inventariere a tuturor redeventelor în momentul de fatã. Este o chestiune foarte, foarte tehnicã”, mai subliniat ministrul. Atât Legea Minelor cât si cea a redeventelor au influente directe asupra Complexului Energetic Hunedoara si a Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului.

Monika BACIU