Duminicã, 1 august 1982. Coloane de mii de oameni – sã tot fie vreo 30.000 – se îndreaptã dupã orele amiezii dincolo de calea feratã, înspre Lunca Jiului. Se inaugureazã noul stadion „Jiul” menit sã-l înlocuiascã pe cel vechi, ars în 1975 (pe locul actualului Parc Carol Schreter).

STADION „JIUL” PETROSANI 1982
DATE TEHNICE
– Suprafata: 9 ha
– 3 terenuri fotbal gazon
– 1 teren fotbal zgurã
– 6 terenuri tenis de camp
– Pistã de atletism
– 20.000 de locuri (8.000 acoperite)
– 18 stâlpi de sustinere a copertinei
– 3 cabine transmisii
– Restaurant
– Hotel (70 de locuri)
– Perioada de executie: 1978-1982

Dupã patru ani de muncã, bijuteria sportivã din Lunca Jiului este gata sã-si primeascã deopotrivã, sportivii si spectatorii. Inaugurarea are loc dupã orele 16.00, prin cuvântul de deschidere tinut de Viorel Faur, prim-secretar al comitetului municipal Petrosani al P.C.R. primarul în exercitiu. Apoi începe show-ul, cum i-am zice noi azi, „pâine si circ” pentru poporul muncitor. Totul va începe cu un meci amical de fotbal între divizionara „A” Jiul Petrosani si F.C.M. Resita din Divizia „B”. Pentru o inaugurare actualã, un partener modest… Jiul bate cu 6-0, meciul fiind arbitrat de comentatorul si scriitorul Mircea M. Ionescu.

Apogeul este atins de meciul fostelor glorii ale Jiului – Gãvan, Romosan, Farkas I si II, Bontu, Deleanu, Szoke, Turcus etc. – si o echipã a artistilor cu Stefan Bãnicã, Norina Alexiu, Stela Popescu, Vasilica Tastaman printre protagonisti. În ambele partide scorurile nici n-au contat. A fost începutul unei noi ere, cu o echipã Jiul ce avea sã cunoascã pe acest stadion momente  de glorie, dar mai ales dupã anul 2007, începutul unui declin evident, atât al  echipei – în prag de desfiintare -, cât si al stadionului mãcinat acum de cancerul nepãsãrii si dezinteresului general.  Un stadion la 35 de ani în pragul colapsului.

GENU TUTU