Printre ruine, bãlãrii si ruginã / STADIONUL „JIUL” ÎMPLINESTE AZI 35 DE ANI

Duminicã, 1 august 1982. Coloane de mii de oameni – sã tot fie vreo 30.000 – se îndreaptã dupã orele amiezii dincolo de calea feratã, înspre Lunca Jiului. Se inaugureazã noul stadion „Jiul” menit sã-l înlocuiascã pe cel vechi, ars în 1975 (pe locul actualului Parc Carol Schreter).

STADION „JIUL” PETROSANI 1982
DATE TEHNICE
– Suprafata: 9 ha
– 3 terenuri fotbal gazon
– 1 teren fotbal zgurã
– 6 terenuri tenis de camp
– Pistã de atletism
– 20.000 de locuri (8.000 acoperite)
– 18 stâlpi de sustinere a copertinei
– 3 cabine transmisii
– Restaurant
– Hotel (70 de locuri)
– Perioada de executie: 1978-1982

Dupã patru ani de muncã, bijuteria sportivã din Lunca Jiului este gata sã-si primeascã deopotrivã, sportivii si spectatorii. Inaugurarea are loc dupã orele 16.00, prin cuvântul de deschidere tinut de Viorel Faur, prim-secretar al comitetului municipal Petrosani al P.C.R. primarul în exercitiu. Apoi începe show-ul, cum i-am zice noi azi, „pâine si circ” pentru poporul muncitor. Totul va începe cu un meci amical de fotbal între divizionara „A” Jiul Petrosani si F.C.M. Resita din Divizia „B”. Pentru o inaugurare actualã, un partener modest… Jiul bate cu 6-0, meciul fiind arbitrat de comentatorul si scriitorul Mircea M. Ionescu.

Apogeul este atins de meciul fostelor glorii ale Jiului – Gãvan, Romosan, Farkas I si II, Bontu, Deleanu, Szoke, Turcus etc. – si o echipã a artistilor cu Stefan Bãnicã, Norina Alexiu, Stela Popescu, Vasilica Tastaman printre protagonisti. În ambele partide scorurile nici n-au contat. A fost începutul unei noi ere, cu o echipã Jiul ce avea sã cunoascã pe acest stadion momente  de glorie, dar mai ales dupã anul 2007, începutul unui declin evident, atât al  echipei – în prag de desfiintare -, cât si al stadionului mãcinat acum de cancerul nepãsãrii si dezinteresului general.  Un stadion la 35 de ani în pragul colapsului.

GENU TUTU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.