Vesti bune pentru pasionatii de schi din România. Domeniul schiabil amenajat în Muntii ªureanu, pe partea judetului Alba, se va întinde pânã în judetul Hunedoara, la Petrila. Autoritãtile locale din Petrila sunt deja în discutii avansate cu constructorul domeniului schiabil si au fost puise la punct aproape toate amãnuntele.

„Dacã fiecare dintre noi îsi respectã partea de întelegere, eu zic cã pânã anul viitor în toamnã proiectul va fi implementat”, a declarat viceprimarul orasului Petrila, Vasilicã Jurca. Solicitarea a venit chiar de la ei care au amenajat domeniul schiabil din Muntii Sureanu, care le-au propus edililor din Petrila sã se asocieze, în vederea extinderii lui. Practic, se va construi o linie de telescaun, care va coborî din Vârful Auselu pânã în Valea Tapului, dar si o statie de întoarcere  a telescaunului, trei pârtii de schi si un hotel. Pârtiile ar urma sã fie întretinute si deservite de constructorul statiunii, pentru o redeventã de 4.000 de euro. Primãria Petrila ar urma sã vinã cu terenul, adicã – spune viceprimarul orasului – cu o suprafatã de 27 de hectare pe care sã fie amenajate toate componentele mentionate.

La Petrila s-a mai vorbit despre construirea unui domeniu schiabil, dar în zona Dobraia, proiect considerat, însã, utopic. „Proiectul cu Dobraia este unul asumat de PDL, dar, dupã pãrerea mea, este utopic. Ar trebui sute de miliarde de lei vechi pentru implementarea lui si nu avem acesti bani”,a  mai spus Vasilicã Jurca.

La începutul anului 2010 s-a inaugurat cea mai nouã investitii în domeniul sporturilor de iarnã. Domeniul Schiabil ªureanu se gãseste la altitudine cuprinsã între 1650 – 1900 metri, are un numãr de sapte pârtii de schi si douã teleschiuri amenjate în zona Vârful ªureanu – Curmãtura ªureanu – Vârful Ausel. Lungimea totalã a celor sapte pârtii, care au dificultate medie spre usoarã, este de 6,8 kilometri. Investitorul care a realizat prima investitie de acest gen în Muntii Sebesului este Ionut Popa, proprietarul societãtii Dip Grup SRL Alba Iulia, cel care doreste sã se asocieze cu primãria Petrila, asa cum a fãcut si în Alba. Acesta a concesionat de la Primãria Sãsciori zona în care a amenjat pârtiile pe parcursul a doar opt luni, dar proiectul este mult mai vast si se deruleazã în colaborare cu Consiliul Judetean Alba, dministratia din Sãsciori si cu primãriile din Cugir, Pianu de Jos si ªugag.

Carmen Cosman