Tânãrul Nicolae Opris, consilier al primarului Dãnut Buhãescu din Uricani, a murit, ucis de inconstienta celor care au montat într-o zonã interzisã, o instalatie cãreia i-au zis tirolianã. Redactia noastrã are imagini si foto-documente, care atestã cã instalatia urma sã fie folositã si de alti aventurieri, care ar fi venit în zonã. Asta, mai ales cã totul s-a fãcut sub „atenta supraveghere” a unui salvamontist cu acte în regulã.

Sorin Sanda este salvamontist de ani buni si gestioneazã Transilvania Adventure – un site prin care atrage sute de turisti spre aventurã, pe Jiu, în defileu, în cadrul unor partide de rafting. Potrivit site-ului oficial al aventurilor: „Am luat nastere în 2005, din dorinta de a împãrtãsi oamenilor din tarã si din afara ei experienta noastrã în taina turismului. Cãci turismul e o artã, o tainã care poate fi descoperitã doar dacã ajungi sã cunosti si sã întelegi omul. Echipa noastrã este formatã din oameni care, în marea lor majoritate, vin din sfera sportului de performantã, puternici, cãliti, duri ca otelul, dornici sã vã arate cã se poate face si un alt fel de turism în tara noastrã.:)”

Zeci si poate sute de turisti s-au lãsat pe mâna lor.

O sfoarã, un lemn, stânci si o zonã de protectie sanitarã interzisã

Pe pagina de socializare a Transilvania Adventure a fost postat si filmul în care Sorin Sanda a fãcut prima turã cu instalatia care l-a ucis pe Opris, tânãrul de doar 33 de ani, care s-a încumetat sã încerce, fãrã protectie, asa cum nici salvamontistul nu avea, instalatia absolut rudimentarã. Sanda scrie „vã asteptãm la un pachet nou… este testat acum”. Distractia pare în toi si salvamontistul este filmat cum îsi dã drumul pe asa-zisa tirolianã, iar mai apoi, la câtiva metri distantã, se aruncã în apa barajului ce alimenteazã zona de vest a Vãii Jiului cu apã potabilã.

Doar cã testele au tinut foarte putin si, dupã ce Sanda a fãcut câteva ture si s-a aruncat în apa barajului de la Valea de Pesti, o zonã de protectie sanitarã, în care scãldatul este interzis, a fãcut acelasi lucru si Nicolae Opris. La prima turã, însã, mâinile i-au cedat, a cãzut pe stânci de la câtiva metri înãltime, s-a izbit cu putere si de acolo a cãzut în apã. A fost scos de salvamontist, a agonizat câteva zile în spitalul din Bucuresti, iar apoi si-a gãsit sfârsitul. Situatia este cu atât mai gravã cu cât, potrivit celor ce gestioneazã barajul de la Valea de pesti, locul nu putea fi niciodatã folosit pentru asa ceva.

„Noi nu am stiut si nici nu am fi autorizat asa ceva!”

Barajul de la Valea de Pesti apartine celor de la Apele Române, care sustin cã habar nu aveau ce se petrece în zona de la coada barajului si cã totul a fost absolut ilegal. Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu, a declarat cã acolo este interzis scãldatul si accesul este absolut interzis, lucru semnalat pe toate plãcutele afisate în zona barajului. Asta nu a fost, însã, un impediment pentru Sorin Sanda, salvamontistul care a montat instalatia improvizatã dintr-o sfoarã, o carabinã si un bãt!

Dupã tragedie, însã, a luat orice probã.„Când am aflat ce s-a petrecut seara, am trimis, a doua zi, la 6,30 – 7,00 echipa noastrã sã verifice zona. Nu a gãsit nicio instalatie si am aflat doar cã a fost pe coada barajului. Zona este absolut interzisã persoanelor neautorizate si e clar cã noi nu am fi aprobat niciodatã asa ceva, mai  ales cã scãldatul este interzis în zona de protectie sanitarã”, a spus Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.

Dosar penal pentru ucidere din culpã

Tânãrul Nicolae Opris a fost înmormântat sâmbãtã la Uricani, dupã ce a agonizat, aproape douã sãptãmâni, într-un spital din Bucuresti, unde a fost transferat cu un elicopter, din cauza stãrii sale grave. Initial, el a ajuns la spitalul din Petrosani, unde medicii l-au diagnosticat cu mai multe fracturi de craniu, hematomi, coase rupte, traumatisme toracice. Politistii au deschis o anchetã si urmeazã sã stabileascã cine se face vinovat pentru moartea tânãrului din Uricani. ”Existã deschis un dosar penal pentru ucidere din culpã sub supravegherea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani.  Se fac verificãri pentru a se stabili dacã se face cineva vinovat de moartea tânãrului”, a declarat Laura Nãstase,  purtãtorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Diana Mitrache