Un petrilean aduce acuzatii grave unor politisti din Petrila, care, chiar dacã au legea de partea lor, au dat dovadã de lipsã de tact. Bãrbatul a gãsit o bãbutã dezorientatã într-o zonã lãturalnicã si a sunat dupã ajutor de teamã cã femeia ar putea pãti ceva. Ceea ce a urmat l-a fãcut pe samaritean sã se gândeascã, de acum înainte, de douã ori dacã sã mai intervinã.

Incidentul în urma cãruia un bãrbat din Petrila a fost luat pe sus de un echipaj de politie, încãtusat si apoi dus la sectie, a avut loc în zona Jiet din localitate.  Petrileanul vroia sã se ducã la oras sã-si plãteascã niste rate si a vãzut o femeie în vârstã cã rãtãceste prin zona izolatã.  A încercat sã stea de vorbã cu ea, dar fãrã nici un rezultat. Omul s-a gândit cã ar putea sã se rãtãceascã sau chiar sã moarã si a sunat politistii.

”Vã povestesc un film cu prosti, ce înseamnã facerea de bine. Plecam de le Jiet si merg prin Dobresti, iar acolo mã întâlnesc cu o femeie bãtrânã, dezorientatã, care mi-a spus cã vrea sã meargã acasã, cã nu stie unde e casa ei. A zis cã a fost la o prietenã si a gresit drumul, cã nu stie unde e casa ei si cum sã ajungã. Nu stia cum o cheamã, era disperatã. Nu puteam sã o las în stradã în starea în care era si am dat telefon la Politia Petrila. Le-am spus cine sunt, le-am dat telefonul meu si unde sunt cu femeia. Era ora trei si ceva dupã masã si mi-a spus de la Politie cã vine cineva, un echipaj. Le-am zis cã mã grãbesc foarte tare, cã pânã la cinci e deschis la bancã si eu am o treabã acolo si nu pot pierde timpul. Am stat cam un sfert de ceas si n-a venit nimeni, asa cã am sunat iarãsi. (…) Vin niste tinerei foarte în trombã si scot un carnetel. Mã întreabã cum mã cheamã si unde stau, iar dupã le spun cã mã grãbesc foarte tare si sã o ia pe femeie, sã vadã de ea, mã întreabã când m-am nãscut. Le-am zis cã au venit pentru femeie nu pentru mine, sã vadã când m-am nãscut si dacã e nevoie le spun dupã ce mã întorc de la bancã tot ce vor sã stie. Au sãrit doi dintre politisti, cã mã opun si sã merg cu ei la sectie. Le-am zis cã nu am de ce sã merg la sectie, cã nu mã opun la nimic, doar cã mã grãbesc si ei ar trebui sã rezolve situatia femeii. Atunci au sãrit cã-mi dau cu spray-ul în nas si cã-mi pun cãtusele, sã intru în masinã. Când a vãzut ce se întâmplã, femeia s-a panicat si mai tare si a început sã se agite. I-am întrebat ce facem cu femeia, cã trebuie sã o ducem acasã, nu o putem lãsa acolo ca sã mã ducã pe mine la sectie. Au zis cã am dreptate si au bãgat-o pe bãbutã cu mine în spate si apoi au zis sã mergem sã cãutãm unde stã. Eu le-am spus cã nu merg încãtusat, mã mai vede un vecin din sat si legat, se gândeste cã cine stie ce am fãcut, mã fac de rusine. Mi-au dat cãtusele jos si amenintau cã-mi dau cinci milioane amendã, zece milioane (n.r. lei vechi). Am gãsit unde stãtea bãtrâna, am lãsat-o acasã si i-am întrebat ce au de gând cu mine? Au zis cã mã duc acasã, dar le-am zis cã vreau sã merg la Politie, cã am sânge la mâini de la cãtuse si sã-i spun sefului Politiei cum m-au tratat”, spune Adalbert Coloji, bãrbatul pãtit. Când au auzit cã petrileanul vrea sã facã plângere, cei trei agenti de politie l-au abandonat în drum si s-au rãzgândit în privinta amenzii.

”Mi-au zis cã am fãcut o faptã bunã si-mi dau doar avertisment, nu-mi mai dau amendã. Mi-au zis sã mã dau jos din masinã cã nu mã mai duc acasã, cã ei au altã treabã, M-au lãsat ca pe prost în drum, în Lonea”, mai povesteste Adalbert Coloji.

În replicã la acuzatiile bãrbatului, IPJ Hunedoara spune cã agentii au actionat corect.

”La solicitarea politistilor, bãrbatul a refuzat sã se legitimeze cu toate datele de identificare, justificând cã nu are timpul necesar, iar din acest motiv a fost încãtusat si condus la sediul Politiei Orasului Petrila. Dupã ce a fost încãtusat, bãrbatul a decis sã coopereze si sã le ofere politistilor toate datele în vederea stabilirii identitãtii sale. La sediul politiei, bãrbatul a fost sanctionat de cãtre politisti cu avertisment scris, pentru refuzul legitimãrii, conform Legii 61/1991 privind ordinea si linistea publicã”, se aratã într-un rãspuns al IPJ Hunedoara.

Chiar dacã politistii aveau legea de partea lor, în acest caz putem vorbi cu usurintã de un exces de zel si o lipsã de tact, calitãti pe care le au doar politistii cu experientã. Politistii care pot gestiona o situatie în favoarea legii si cu vorba bunã, nu apelând la forta brutã.

Maximilian Gânju