În fiecare an din ultimul deceniu, în data de 31 iulie, în lume se sãrbãtoreste Ziua Internationalã a Rangerului. Aceasta a fost proclamatã oficial în 2007, la initiativa Federatiei Internationale a Rangerilor IRF. Presedintele federatiei este australianul Sean Willmore, secondat de un vicepresedinte român, membru al Asociatiei Rangerilor din România ARR.

Astãzi, dupã un deceniu de la proclamare, Ziua Rangerului este sãrbãtoritã de cãtre 63 de asociatii ale rangerilor, din 46 de tãri, de pe sase continente.  În România, aceastã zi se sãrbãtoresteîncepând cu anul 2013.  ”Spunem cã, de Ziua Rangerului, un ochi plânge, unul râde. Comemorãm zecile de rangeri ucisi la datorie în fiecare an de cãtre braconieri, traficanti si alti rãufãcãtori. În ultimul an au murit 105 rangeri, din care doar 11% au fost ucisi de cãtre animale. Tot în aceastã zi celebrãm marea familie a rangerilor de pretutindeni, care se strãduiesc sã-si facã datoria fatã de om si naturã” declarã Sean Willmore, presedintele IRF.

Rangeri la Castel

Anul acesta, Ziua Rangerului este organizatã de cãtre Asociatia Rangerilor din România, în colaborare cu Primãria Municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor si RNP-Romsilva. În România, sunt organizate activitãti dedicate Zilei Rangerului, în toate cele 22 de parcuri nationale si naturale administrate de Romsilva. Evenimentul principal are loc astãzi, la Castelul Corvinilor, în Sala de prezentare – numitã si Bucãtãria nobiliarã. Aici, persoanele interesate sunt invitate sã cunoascã câtiva rangeri români si sã afle lucruri interesante despre munca lor.  Vor fi prezenti colegi de la cele trei parcuri din judetul Hunedoara: Parcurile Nationale Retezat si Defileul Jiului, precum si de la Parcul Natural Grãdistea Muncelului – Cioclovina. Din muntii Tarcu vor veni rangerii care lucreazã în proiectul WWF ”Rewilding Europe”, de resãlbãticire a zimbrului. Federatia Internationalã a Rangerilor este reprezentatã de vicepresedintele acesteia, Florin Halãstãuan, iar ARR de cãtre presedintele asociatiei, Mihai Gligan.

Ce sunt rangerii?

Profesia ranger este introdusã, de câtiva ani, în Clasificatorul Ocupatiilor din România. Pânã atunci rangerii erau nominalizati ca agenti de teren, agenti ecologi si alte denumiri, dar fisa postului cuprinde tot ceea ce trebuie sã facã un ranger, asa cum este stabilit la nivel international.                                                                                                                               ”Într-un parc national, rangerii au un rol foarte important. Pe teren, ei sunt ochii si urechile unei administratii de arii protejate. Pe baza informatiilor culese de ei, se iau deciziile de management ale Parcului” precizeazã Zoran Acimov, directorul Parcului National Retezat.  În aria lor de competentã, pe teritoriul ariilor protejate, rangerii verificã respectarea legislatiei pe raza ariei protejate, oferã turistilor informatii si ghidaj pe trasee, educã si îndrumã publicul, ajutã la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor si a altor dotãri turistice, monitorizeazã populatiile de animale sãlbatice, ajutã cercetãtorii în munca de inventariere a florei, întretin centrele de vizitare si punctele de informare, samd. Este o muncã foarte complexã, fãcutã cu multe sacrificii si privatiuni. ”În multe tãri rangerii sunt perceputi, în mod simplist, doar ca organe de coercitie, ca un fel de politie a naturii. Rangerul nu doreste sã fie pus în postura de a da amenzi, dar nu se fereste sã o facã dacã întâlneste cazuri de încãlcare flagrantã a legilor si a regulilor” spune Florin Halãstãuan.

Organizatia care PROTEJEAZÃ PROTECTORII NATURII

”Fundatia The Thin Green Line, munceste neobosit sã facã cunoscutã lumii importanta muncii rangerilor si sã adune fonduri pentru instruire si echipament de teren pentru rangeri. Din donatiile obtinute de fundatie, se acordã ajutor familiilor rangerilor morti la datorie. Sunt foarte mândrã sã fiu ambasadoarea acestei fundatii. Iubesc animalele si locurile pe care le protejeazã rangerii” declarã vestita cercetãtoare Jane Goodall.

A sociatia Rangerilor din România, în serviciul naturii si al oamenilor

Încã de la înfiintarea sa în 1996, ca organizatie neguvernamentalã si apoliticã, scopul ARR este conservarea si utilizarea durabilã a capitalului natural al României, în cadrul retelei de arii protejate. Membrii de drept ai asociatiei lucreazã în parcuri, rezervatii si situri Natura 2000 din România. Dupã ce a colaborat la elaborarea legii ariilor protejate în toate versiunile ei, dupã ce a contribuit activ la recunoasterea si oficializarea profesiilor de ranger si custode, ARR este în prezent dedicatã în principal dezvoltãrii resurselor umane calificate si competente în administrarea ariilor protejate. Promovarea ariilor protejate prin imagine este cea de-a doua directie importantã urmatã de organizatie.

Mihai Gligan