„Dacia libera!” Este strigatul de lupta al razboinicilor daci care se intorc acum „Sub semnul lupului”. Cea de-a VIII-a editie a Festivalului International DACFEST se desfasoara in acest an in mai multe locatii din judetul Hunedoara si aduce cateva premiere. Manifestarile incep joi, in cetatea dacica de la Costesti, unde turistii vor putea beneficia de ghidajul specialistilor imbracati in costume antice. De la ora 18,30, are loc in Orastie o parada de costume antice, iar vineri, dupa instalarea taberelor la Magura Uroiului, organizatorii DACFEST va cheama la deschiderea oficiala, in centrul orasului Simeriei unde reenactorii vor defila la lumina tortelor.

Sambata si duminica, in 29 si 30 iulie, vor fi doua zile pline pe Platoul de la Magura Uroiului: „Cateva sute de reenactori din mai multe trupe din Romania si din strainatate va vor  introduce in lumea stramosilor. Avem infruntari intre luptatori, ateliere de fierarie, de prelucrat lemnul si lutul, dar si cele de facut gherghef, preferatul copiilor. Cei care vor sa participe efectiv au la dispozitie, duminica, concursul „Sica de aur”, spune arheologul Marius Barbu, membru al Filialei Deva a Asociatiei Terra Dacica Aeterna si comandantul trupei  dacice. Si tot sambata, sunteti asteptati la un concurs de gastronomie: „Avem mai multe momente speciale pregatite pentru editia din 2017, unul este acest concurs unde trupele de reenacment vor gati bucate dupa retete antice. Va trebui sa se descurce cu aceeasi suma de bani si sa prepare totul cu ingrediente folosite si de stramosi. Invitam publicul la masa, bineinteles, dupa ce membrii juriului vor stabili castigatorii”, spune Angelica Balos, vicepresedinte al Filialei Deva a Asociatiei Terra Dacica Aeterna.

DACFEST a devenit unul dintre cele mai mari si mai importante festivaluri de reconstituire istorica antica. Celor aproape o suta de membrii ai Asociatiei Terra Dacica Aeterna li se alatura Asociatia Culturala pentru Istorie Vie Alba Iulia, Asociatia Culturala Geto-Dacii din Moldova, Asociatia Historia Renescita-Grupul Geto-Dacii Sudcarpatici, dar si Legio I Italica din Bulgaria. „Nu e doar o manifestare la care lumea se distreaza, e o adevarata lectie de istorie antica, asa a si fost conceput inca de la inceput. Este un mijloc excelent de a transmite informatii istorice, unele chiar tehnice si seci pe alocuri, publicului spectator. Avem partea de ateliere demonstrative, unde aplicam tehnologie si metode ca acum 1900 de ani si facem diverse obiecte similare celor de atunci – arme, ceramica, tesaturi, etc. Avem si ateliere interactive, unde mai ales copiii pot sa stea sa invete diverse lucruri. Ideea este sa facem un eveniment educativ, de unde lumea sa plece cu ceva util acasa, fiindca publicul roman este bombardat zilnic cu tot felul de inventii si minciuni despre daci si romani. Magura Uroiului si tapsanul de la poalele ei, acolo unde are loc festivalul, este cel mai bun loc din Romania pentru o astfel de manifestare. Locul este incarcat de istorie, sunt vestigii arheologice pe Magura si in jurul ei, acolo au fost filmare portiuni din filmul „Burebista”. Va fi si un tur ghidat la siturile de pe Magura”, spune Andrei Pogacias, vicepresedintele      Asociatiei Terra Dacica Aeterna.

Seara vor fi concerte – sambata, de la ora 19, canta Quas, Ashaena si Nightlosers, iar, de la ora 22, are loc aprinderea Focului Sacru. Duminica,  programul folcloric incepe la ora 16, dupa care pe scena, de la ora 19, urca trupa Phoenix. Va asteptam la DACFEST, sa retraim impreuna istoria stramosilor nostri!