Peste douã milioane de lei au fost acordate în trimestrul II de autoritãtile locale de la Petrosani pentru prevenirea si combaterea marginalizãrii sociale.  Astfel, potrivit raportul privind mãsurile de prevenire si combatere a marginalizãrii sociale pe trimestrul II 2017 întocmit de Directia de Asistentã Socialã din cadrul Primãriei Petrosani, în aceastã perioadã  s-au acordat 52 de ajutoare de urgentã în suma de 35.900 de lei,  2 prestatii financiare exceptionale în suma de 1200 de lei, respectiv 59 de portii/zi la cantina socialã în valoare de 70.756,32 lei. Totodatã, pentru plata   asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si indemnizatiile pentru persoanele cu handicap grav sau reprezentantii legali ai acestora în medie de 480/lunã, s-a alocat în total 1.796.633 lei, iar în medie 45 de familii beneficiazã de 3 mc apa rece/persoanã/ lunã, suma plãtitã  pentru acestea fiind de 4002,68 lei. Si nu în ultimul rând plata burselor scolare s-a ridicat la 129.448 lei.

“Mentionãm cã toate prestatiile si serviciile sociale primate/acordate de cãtre Directia de asistentã socialã au ca scop prevenirea si limitarea unor situatii de: dificultate sau vulnerabilitate ce pot duce la marginalizare socialã (protectia copilului, protectia persoanelor cu handicap, protectia persoanelor vârstnice etc)”, aratã reprezentantii Directiei de asistentã socialã.

Legea 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizãrii sociale constituie garantarea accesului efectiv, în mod deosebit al tinerilor, la drepturi elementare si fundamentale, cum sunt dreptul la un loc de muncã, la o locuintã, la asistentã medicalã, la educatie, precum si instituirea unor mãsuri de prevenire si combatere a marginalizãrii sociale si mobilizarea institutiilor cu atributii în domeniu.

Prin H.C.L. Nr. l6/2003 privind aprobarea unor mãsuri de prevenire si combatere a marginalizãrii sociale, modificatã si completatã prin H.C.L. nr. 277/2008 si H.C.L. nr. 56/2010, a fost aprobatã metodologia de identificare a persoanelor si familiilor marginalizate social precum si a plãtii unei pãrti din consumul lunar al persoanelor si familiilor marginalizate social la serviciile publice de strictã necesitate si anume:

– la serviciul de apã-canalizare, plata din bugetul local a 3 mc./persoanã/lunã, pentru persoanele si familiile marginalizate social

– 80 % din cantitatea de apã potabilã la serviciul de canalizare apã uzatã menajera

– apã caldã menajerã si canalizare apã caldã. menajerã, plata din bugetul local a 3 mc./familie/lunã, pentru familiile marginalizate social

– 70% kwh/familie/lunã energie electricã