Societãtile din subordinea Ministerului Energiei au efectuat disponibilizãri pe bandã rulantã. În acest caz se regãseste si Complexul Energetic Hunedoara de unde au plecat 800 de persoane în cadrul concedierilor colective.

Complexul Energetic Hunedoara ocupã pozitia a treia, dupã RAAN si CEO, în clasamentul companiilor de stat care au renuntat la cei mai multi salariati în 2016. Complexul Energetic Hunedoara a numãrat în jur de 800 de salariati în minus pe statele de platã în 2016 fatã de nivelul din 2015, potrivit bilanturilor depuse de societatea energeticã la Finante. “În anul 2016, CEH a  implementat un plan de disponibilizare de personal. În temeiul prevederilor HG nr. 586/2016 privind aprobarea alocãrii unei sume din bugetul asigurãrilor pentru somaj pe anul 2016 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiazã persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara, începând cu data de 01.10.2016 au fost disponibilizati 800 de salariati”, aratã raportul privind implementarea ordonantei corporatiste, publicat de Ministerul Energiei.

La societatea energeticã urmeazã noi disponibilizãri preconizate pentru acest an. „Noi am prezentat o situatie ministrului energiei, din care rezultã cã, cele douã unitãti care nu se închid, pot prelua  personalul care nu se pensioneazã de la EM Lonea si Lupeni. Asa s-a ajuns la concluzia cã nu ar fi disponibilizãri, însã, ele vor fi în functie de etapizarea proiectului tehnic de închidere, pe mãsurã ce se închid capacitãtile de productie, va fi necesarã disponibilizarea personalului excedentar. Va rãmâne personalul pentru închidere subteranã, cel pentru evacuarea utilajelor si punerea în sigurantã a personalului”, a precizat, în urmã cu câteva sãptãmâni, Viorel Stancu,  directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

În ianuarie 2016, Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolventã, dar câteva luni mai târziu, instanta a decis iesirea societãtii din reorganizare judiciarã, în urma unor contestatii. Pe 7 februarie 2017, Tribunalul Hunedoara a respins o nouã cerere de intrare în insolventã înaintatã instantei de administratia CEH, dar si de mai multi creditori. Acum, dosarul insolventei CEH a ajuns la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Din anul 2013 încoace, CEH merge în pierdere. Societatea a încheiat anul 2016 cu pierderi nete de peste 858,35 de milioane de lei, de aproape douã ori mai mici decât cele raportate în anul 2015.

Monika BACIU