Douã clase de tineri absolventi, de la Colegiul Economic Hermes, au reusit luni dimineatã, sã arate ce au învãtat în scoala profesionalã. Sunt, din aceastã sãptãmânã, bucãtari si ospãtari si chiar au o meserie extrem de cerutã pe piata muncii.

Fiecare s-a pregãtit cum a putut, a învãtat în anii de scoalã mult, a acumulat experientã si acum e gata sã munceascã. În fata comisiei formatã din viitori angajatori, tinerii absolventi au fãcut demonstratii practice si au reusit sã primeascã un calificativ, ori chiar un job.  „As putea sã am pe viitor o meserie bunã din care pot face bani. Deocamdatã am terminat studiile cu un grad destul de bun si pot începe de jos. De obicei, munca se începe de jos. Eu încep ca ajutor de ospãtar si chiar vreau sã ajung bucãtar sef. Vreau sã fac din asta talentul meu. Îmi place sã fac un snitel, o ceafã pe grãtar, pentru cã sunt bune si gustoase si stiu cât  conteazã si prezentarea”, a spus Marius Daniel Pãdurariu, absolvent, care, luni dimineatã,  si-a etalat calitãtile de bucãtar, în fata comisiei, formatã din viitori  angajatori din Lupeni, Petrosani si Vulcan.

Bucãtarii au fãcut diverse preparate, iar ospãtarii au arãtat cum se face servirea la restaurant, iar acum,  la finalul scolii, nu doar cã se pot încadra pe piata muncii, ci, dacã vor,  pot chiar sã îsi  continue studiile.  „Acum s-a desfãsurat examenul de certificare a competentelor profesionale, la nivel III. Sunt absolventii învãtãmântului profesional cu durata de 3 ani. Avem bucãtari si ospãtari, iar examenul de azi constã într-o probã practicã, în care bucãtarii fac un preparat, iar ospãtarii aratã  tehnica de servire a unui preparat. Proba oralã constã în sustinerea a ceea ce au executat la proba practicã. Apoi chiar pot sã facã scoalã mai departe”, a spus Margareta Trif  Popescu, profesoara la Colegiul Economic Hermes.  Tinerii absolventi au obtinut certificatul de  calificare în meseria lor, iar dascãlii care i-au îndrumat spun cã ei pot lucra direct în restaurante. Mai mult, de marti ei pot deveni liceeni la seral. „Unii dintre ei deja au fost selectati de cãtre operatorii economici si, ca atare, se pot integra pe piata muncii cu succes. Pânã acum, au urmat 3 ani de învãtãmânt profesional. Acesti 3 ani echivaleazã cu ciclul inferior al liceului, respectiv, clasa a IX-a  si a X-a. De marti îsi pot depune cererile de înscriere la liceu si pot continua studiile, la  seral, pânã în clasa a XIII-a”, a mai adãugat Margareta Trif  Popescu, profesoara la Colegiul Economic Hermes. Acesti absolventi sunt printre putinii care, imediat dupã ce terminã scoala, pot sã se încadreze, au o meserie si una chiar cãutatã. Pe piata fortei de muncã a judetului Hunedoara sunt, chiar în acest moment, nu mai putin de 7 societãti comerciale care au cerut barmani sau ospãtari, însã, desigur, primeazã cei care sunt cei mai buni.

Diana Mitrache