Nu mai putin de 4 licitatii pentru închiderea si ecologizarea unor perimetre miniere au fost anulate de Ministerul Economiei, care sustine cã acestea au fost acordate preferential.

Valoarea licitatiilor anulate, pentru care procedurile vor fi reluate este de 70 milioane lei (15,2 milioane euro) si  au fost derulate prin Directia Generalã a Achizitiilor Publice, Concesiuni si Servicii Interne din Ministerul Economiei. Conform unui comunicat dat publicitãtii, Ministerul Economiei si Comertului a organizat un audit al activitãtii proprii, în urma cãruia a descoperit o serie de nereguli. Controlul a scos la ivealã faptul cã licitatiile au fost organizate în august 2011 cu nerespectarea prevederilor legale, astfel încât doar anumite companii sã fie declarate câstigãtoare. Firmele care au câstigat

licitatiile sunt ECO Iinvest, Hidroconstructia, TPSUT Mehedinti, Drupo, Petro Construct, Iridex Group Constructii si Cartel BAU.

“Neregulile descoperite de Corpul de control, în toate cele patru cazuri, sunt diminuarea nejustificatã a capacitãtii economico-financiare a ofertantilor si garantiilor, firma câstigãtoare nu avea obiectul de activitate principal sau secundar care sã reprezinte o garantie a abilitãtii de executare a lucrãrilor conform cerintelor din caietul de sarcini, (…) nu rezultã o experientã suficientã în domeniul închiderii/tehnologizãrii, oferta câstigãtoare asigurã garantia lucrãrilor pe parcursul unui singur an, acceptarea unor documente de calificare care, în conditiile documentatiei de atribuire, conduceau la eliminarea unor competitori”, se mai precizeazã în comunicat.

Carmen Cosman